Startup-ul OneWeb urmărește să lanseze pe orbită sateliți care ar urma să răspândească internetul pe toată suprafața globului.
Prima misiune va avea loc miercuri, 27 februarie. OneWeb va trimite șase sateliți la bordul unei rachete Soyuz și va aștepta să primească semnale de la aceștia odată ce se desprind de naveta rusească.
Cea mai importantă sarcină a misiunii este să permită companiei să se asigure că are frecvențele necesare pentru transmiterea conexiunilor la internet ale rețelei viitoare.
Dacă această primă misiune va avea succes, OneWeb va continua să trimită și restul de sateliți în spațiu, pentru a forma mega-constelația. Rachetele Soyuz vor transporta în fiecare lună câte 36 de sateliți, până vor ajunge la 648, numărul minim necesar de sateliți aflați în orbită care ar putea permite o acoperire globală.
„Vom conecta o mulțime de oameni care nu sunt conectați încă”, a explicat Adrian Stecckel, CEO-ul companiei pentru BBC News. Urmăresc să conecteze chiar și zonele globului care nu au acces la internetul prin fibră optică.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Deși tehnologia sateliților e mult mai ieftină decât era înainte, aceasta implică, totuși, costuri destul de mari. OneWeb va trebui să cheltuie undeva la trei miliarde de dolari pentru a reuși să opereze sistemul.
Compania a fost lansată de Greg Wyler, un antreprenor american. Acesta a creat anterior compania O3b, adică „one three billion”, nume care face referință la acea parte a populației planetei fără acces la internet. O3b operează 16 sateliți în momentul de față, la o altitudine de 8.000 de kilometri.
Cu OneWeb, Wyler are planuri mai mari. Acesta vrea să creeze o rețea mult mai densă de sateliți, care vor orbita la o distanță de doar 1.2000 de kilometri de Pământ.
În spațiu se află acum deja aproximativ 2.000 de sateliți care zboară la diferite altitudini. Dacă mai multe așa-numite mega-constelații vor fi lansate, acest lucru va crește considerabil populația de sateliți care orbitează. Experții văd acest lucru ca o posibilă problemă, mai ales pentru că ar crește riscul ca aceștia să intre în coliziuni.