O mănăstire din Tulcea, executată silit. Cum a făcut datorii de 300.000 de lei

Mihnea Tălău 16.11.2022, 15:12
O mănăstire din Tulcea, executată silit. Cum a făcut datorii de 300.000 de lei

O mănăstire din Tulcea este executată silit pentru 300.000 de lei, bani datorați pentru o lucrare din 2011. Constructorul şi-a cerut banii în justiţie, a câştigat procesul și urmează să-și recupereze suma datorată prin intermediul executorilor judecătorești.

Mânăstirea așteaptă ca datoria să fie achitată de Biserica Ortodoxă Română

Mănăstirea Codru din Tulcea a fost obligată de instanță să plătească aproximativ 50.000 lei plus penalități de întârziere pentru construirea acoperișului. Acum s-a admis executarea silită. Suma cu penalități ajunge pe la 300.000 euro.

În lipsa banilor, stareţul lăcaşului de cult aşteaptă acum, ca datoria să fie achitată de Biserica Ortodoxă Română. Numai că, reprezentanţii bisericii, pe de altă parte, spun că nu au nici o obligaţie în acest sens.

Ministerul Justiției reacționează. „Suveranitatea națională nu a fost vândută”

Reprezentanţii mănăstirii spun că bunurile lor sunt sfinte şi nu pot fi executate silit

Reprezentanţii mănăstirii spun că bunurile lor sunt sacre, sunt sfinte şi nu pot fi executate silit, prin urmare se impune anularea dosarului de executare. Un dosar în care au fost administrate mai multe probe, atât de la martori, cât şi o expertiză tehnică în construcţii.

Potrivit instanței, lucrarea efectuată a corespuns tuturor criteriilor de calitate, doar că reprezentanţii mănăstirii au refuzat să semneze procesul verbal de recepţie şi au justificat acest fapt prin mai multe motive. Aceștia acuză faptul că firma care a făcut această lucrare a solicitat o anumită sumă de bani iniţial; pe parcusul lucrărilor suma a fost mărită în mod nejustificat, prin urmare reprezentanţii mânăstirii nu au vrut să mai plătească, scrie observatornews.ro.

În final, aceștia au apelat şi la ajutorul Bisericii Ortodoxe Române. Numai că BOR nu vrea să îşi însuşească această lucrare. Lucrarea făcută la acoperişul care a fost refăcut în 2011 nu a fost plătită nici până în ziua de astăzi. Cu tot cu penalităţi, suma se ridică la 300 de mii de lei, bani pe care mănăstirea ar trebui să o achite firmei care a făcut această lucrare, iar judecătorii au declarat câştig de cauză firmei care a executat lucrarea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...