Editorial Dan Mlădinoiu

O întâlnire de gradul zero

Dan Mlădinoiu 17.06.2021, 14:05
O întâlnire de gradul zero

Summitul celor doi șefi de stat găzduit de splendida vilă La Grange din orașul de pe Lacul Leman a avut darul de a ilustra și limpezi multe aspecte dintre cele două superputeri. Întâlnirea de la Geneva a fost propusă de către Joe Biden. Erau multe aspecte alcătuitoare ale unui context încărcat de poziții ce păreau ireconciliabile. Multe din ele potențate de o atitudine a Moscovei trecute din poziția cod galben în cel portocaliu.

Joe Biden și Vladimir Putin au pus pe masă cele mai importante ”cărți de joc”

Discuția dintre cel de-al 46-lea președinte american și omologul său de la Kremlin a durat patru ore, timp în care cei doi au etalat pe masă cele mai importante “cărți de joc”. Joe Biden, septuagenarul politician, avocat, profesor universitar, un democrat născut în Pennsylvania deține un bagaj politic de înaltă factură. Ca o curiozitate, în contul său de Facebook figurează aproape 10 milioane de like-uri.

De cealaltă parte, Vladimir Putin se află la putere de peste două decenii, vreme în care s-a întâlnit cu patru președinți americani aflați în funcție: Clinton, Bush Jr., Obama și Trump. Necesitatea acestei întrevederi din Țara Cantoanelor devenise deosebit de importantă din mai multe puncte de vedere inspirat sintetizate de o singură propoziție aparținându-i demnitarului din Biroul Oval: “Mă întâlnesc cu domnul Putin pentru a-i spune ce-mi doresc ca el să știe”, sublinia cel mai în vârstă președinte ales din istoria Statelor Unite.

O intalnire de gradul zero
Vladimir Putin si Joe Biden

Temele abordate de Joe Biden și Vladimir Putin

Temele ce aveau să fie abordate priveau, prin influență, o întreagă planetă: controlul armamentului, interferența Rusiei în scrutinurile din State, situația din Ucraina (stat care dorește o integrare cât mai rapidă în NATO), armele nucleare din Arctica, subiectul disidentului Navalnîi, evenimentele din Belarus, cele din Georgia (nod politic important în Asia Centrală, pe care Putin a evitat să-l abordeze), evitarea unei confruntări directe între cele două state-colos, respectarea drepturilor omului, atacurile hackerilor ruși asupra conductelor energetice americane (cazul Colonial Pipes).

Cu armamentul de o forță distructivă extraordinară deținut de cele două state ar fi foarte dificil să nu se ajungă la neînțelegeri, așa cum a fost criza rachetelor amplasate în anii ’60 de către Hrușciov în Cuba, în timpul administrației John F. Kennedy.

Joe Biden i-a prezentat lui Putin o listă cu puncte de care nu are voie să se atingă

Biden i-a prezentat lui Putin o listă cu 16 puncte de care îi este interzis să se atingă. Apropos de drepturile omului am reținut o admirabilă observație a liderului de la Washington: “De ele nu se îngrijește guvernul nostru, pentru că nu este nevoie. Noi, americanii, ne naștem cu ele”. Putin a venit cu remarci singulare, fără esență, irelevante la o temă atât de importantă. A amintit de drone care ucid civili, oameni împușcați în spate, disensiuni de natură rasială etc. Să-i amintim de disidenți omorâți sau dispăruți pentru totdeauna în Rusia-i natală?

De altfel, “țarul” moscovit avea să fie de mai multe ori trimis în corzile ringului în timpul rundei de convorbiri. De fiecare dată a fost nevoit să “patineze”, să fandeze lateral, pe fondul situațiilor deloc de invidiat cu care se confruntă țara condusă de el: evidentul declin economic și demografic. El a jucat o carte previzibilă. În Rusia nu există un sistem, ci o autocrație. Nu dispune de instituții solide. În China, da. Acolo funcționează un nedorit mecanism bine camuflat într-o cutie cu aspect democratic, ce face din această a treia superputere mondială un actor advers oricând contondent.

Rusia are mai multă nevoie de SUA decât invers

Rusia are mai multă nevoie de Statele Unite decât invers. Liderul rus a fost disciplinat în atitudine și discurs, deoarece nu are ieșire, iar el știe asta. Într-un viitor foarte apropiat, Rusia trebuie să-și hotărască traiectoria politică. Se aliază cu China și Iran sau merge pe mâna ei. Exercițiul impresionant de diplomație expus într-o notă aproape imperativă de către Joe Biden i-a dat de gândit lui Vladimir Putin.

Deși ca veteran kaghebist trecut prin ciur și prin dârmon, uns cu toate alifiile, șeful Kremlinului nu a fost în elementul lui, la summitul desfășurat ieri. Nu a avut răspunsuri răspicate. Bunăoară, atunci când omologul său a abordat subiectul articolului 5 din “Biblia” NATO, cel referitor la intervenția tuturor membrilor Tratatului Nord-Atlantic, dacă un stat din acest areal este atacat, rusul nu a emis o silabă.
Biden spusese: “Acest punct este intangibil, inviolabil. Noi ne apărăm. Până aici! Este sacru”. A fost momentul care i-a întărit opinia – a și declarat-o – că: ”Președintele american este un om deosebit de experimentat politic”. Mi-am exprimat cu ceva timp în urmă opinia că Rusia nu se va încumeta să agreseze militar un stat din sfera NATO. Acum pot paria fără tăgadă.

Ce i-a sugerat Joe Biden lui Vladimir Putin

În cel mai bine păzit oraș din lume pentru acest tete a tete prezidențial, al doilea sediu al ONU după cel din New York, Vladimir Putin a înțeles că are în față un om cu o statură moral-politică situată la distanțe cosmice de cea a lui Trump. Apropos de acesta din urmă – dacă el era impredictibil în privința siguranței României ca independență statală, cu Biden informațiile și poziția lui sună altfel. Este vorba de o cooperare strânsă între Statele Unite și Europa, ca o continuare a subiectelor adoptate la Bruxelles. E noul câmp al tehnologiei.

Președintele american i-a sugerat, spre binele tuturor, să nu încerce a se implica în scrutinurile din acest an din Franța și Germania. În altă ordine de idei, remarcabilă acoperirea mediatică a summitului de la Geneva. Peste 3.000 de reprezentanți ai mass-media. În această cheie, situez întrebările jurnaliștilor de la prestigiosul CNN ca fiind de o acuratețe impecabilă. Prompte, la obiect, stânjenitoare chiar, așa cum trebuie să se manifeste o gazetărie de înaltă ținută.

În vreme ce Joe Biden le-a răspuns ireproșabil, fără dantele diplomatice, trimisul Moscovei a apelat la platitudini preluate și adăugite, într-o notă glazurată, ce s-a voit modernă, de la defuncții președinți sovietici Brejnev, Andropov, Cernenko. Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov și secretarul de stat, Antony Blinken, aproape că nu au mai avut de lucru după această întrevedere la nivel înalt.

După părerea mea, Vladimir Putin a plutit în propriul acvariu. Același, cu apa neschimbată. Dezinteres, neimplicare în problemele mari ale marilor puteri. Blazat, placid, învins. Joe Biden s-a dovedit un academician al politicii, predându-i conducătorului de la Kremlin un curs de neuitat pentru acesta. În cea mai prestigioasă aulă a celei mai neutre universități din lume. Pe numele ei, Elveția.

Urmăriți Impact.ro și pe