O insulă a apărut pe harta lumii. S-a format datorită unui fenomen natural spectaculos

Ana Anitoiu 25.09.2022, 11:01
O insulă a apărut pe harta lumii. S-a format datorită unui fenomen natural spectaculos

A apărut o insulă pe harta lumii. Aceasta s-a format datorită unui fenomen natural spectaculos. Specialiștii de la Observatorul Terestru al Administrației Naționale Aeronautice și Spațiale (NASA) au surprins imagini cu ajutorul sateliților și au explicat evenimentul.

Unde a apărut o nouă insulă. Cum s-a format

Conform specialiștilor de la Observatorul Terestru al NASA, noua insulă a apărut în sud-vestul Oceanului Pacific, unde sunt numeroși vulcani subacvatici. Unul dintre aceștia a început să erupă la data de 10 septembrie, aruncând lavă, cenușă și aburi.

La 11 ore de când a început să erupă acel vulcan, a apărut noua insulă, a cărei formare a fost surprinsă de NASA în imagini captate cu ajutorul sateliților. Dimensiunile insulei au crescut repede. Pe 14 septembrie, aceasta avea 4.000 de metri pătrați, iar până pe 20 septembrie, suprafața ajunsese la 24.000 de metri pătrați, conform cercetătorilor de la Tonga Geological Services.

Mai exact, insula apărută în această lună se află pe muntele subacvatic Home Reef din Insulele Tonga Centrale, la sud-vest de Insula Late din arhipelag.

O insula a aparut pe harta lumii
Insula ce a aparut recent

Specialiștii, avertisment după apariție insulei

În contextul apariției acestei insule, specialiștii au emis un avertisment. Toți navigatorii au fost sfătuiți să păstreze o distanță mai mare de patru kilometri față de muntele subacvatic Home Reef, până la noi ordine.

Conform cercetătorilor de la Administrația Națională Aeronautică și Spațială (NASA), insulele ce sunt create de vulcanii subacvatici sunt adesea de scurtă durată. Însă, uneori, acestea pot rezista ani sau chiar zeci de ani.

Vulcanul Home Reef încă mai erupea vineri, conform unui mesaj publicat pe rețeaua socială Facebook de serviciile geologice din Tonga. Specialiștii au precizat că activitatea acestui vulcan prezintă riscuri scăzute pentru comunitatea aviatică și pentru locuitorii din Vava’u și Ha’apai – două grupuri de insule din centrul Tonga.

Anul trecut, o nouă insulă mică a apărut în Japonia, lângă insula Iwo Jima, aflată la aproximativ 1.200 de kilometri de capitala Tokyo. Această insulă a fost formată de lava unui vulcan subacvatic ce a erupt. Astfel de insule au mai apărut în zonă în anii anteriori, dar în cele din urmă au dispărut toate.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...