EXCLUSIV

O icoană românească, veche de 500 de ani, scoasă la licitație în București. E o adevărată operă de artă, ce preț de pornire are

Alexandru Catalan 15.04.2022, 16:59
O icoană românească, veche de 500 de ani, scoasă la licitație în București. E o adevărată operă de artă, ce preț de pornire are

O icoană pe lemn, reflectând „Răstignirea Domnului”, și realizată în primele decenii ale secolului al XVI-lea, în Țara Românească, este vedeta licitației ce va avea avea loc marți la Casa de licitații Artmark, din București. Icoana, realizată în stilul școlii românești de pictură pe lemn, va avea un preț de pornire în licitație de 4.000 de euro. Ea are calitatea unei piese muzeale, fiind considerată una de colecție.

O icoană pe lemn veche de circa 500 de ani, scoasă la licitație pentru 4.000 de euro

„Răstignirea Domnului” este realizată din tempera și foiță de aur pe lemn și are dimensiunile 41,5 x 34 de centimetri. Tema icoanei este ilustrată conform regulilor artei bizantină. Scena crucificării este redată în maniera clasică, la picioarele crucii Mântuitorului aflându-se Maica Domnului și Sfântul Ioan Evanghelistul. Acestora li se adaugă, deasupra brațului orizontal al crucii, la stânga și la dreapta, doi îngeri în zbor, care nu ezită să șteargă lacrimile cu câte o năframă ținută în mâini.

De precizat că inscripțiile de pe icoană demonstrează influența picturii sârbești în executarea picturii icoanei, databilă în primele decenii ale secolului al XVI-lea. Și asta fiindcă inițialele INRI, (ceea ce s-ar traduce prin „Iisus Hristos Regele Iudeilor”) sunt înlocuite cu „Țarul” Iudeilor, cuvânt folosit în slava veche pentru rege. Sub cruce se află craniul lui Adam, primul om al creației divine, spălat de sângele lui Hristos, semnificând astfel spălarea păcatelor tuturor oamenilor.

O icoană veche de 500 de ani, scoasă la licitație în București
Icoana „Răstignirea Domnului” – 4000 de euro

Din licitație fac parte și câteva icoane realizate în stilul Școlii rusești

În licitație intră și câteva icoane realizate în stilul școlii rusești. Așa este cazul icoanei „Sfântului Arhanghel Mihail”, produsă tot după modelul școlii rusești în ateliere din Moscova în jurul anului 1865 sau impresionanta icoană împărătească pe lemn, cu riză din argint, „Iisus Pantocrator”, tot un produs al Școlii rusești, dar din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Ambele piese pleacă în licitație de la 3.000 de euro. 

Tot de la 3.000 de euro va porni și Tripticul veneto-cretan intitulat „Învierea Domnului, Ecce Homo și Răstignirea Domnului”, din prima jumătate a secolului al XVII-lea, și aceasta fiind o piesă de colecție.

O a doua icoană pe tema răstignirii, realizată de această dată în Țara Românească, în stilul Școlii brâncovenești, la finele secolului al XVII-lea sau începutul celui următor, pleacă la lictație de la pragul a 2.000 de euro. Această icoană are dimensiunile de 50 x 37,5 centimetri.

Pentru amatorii de elemente aparte, e de semnalat cazul unei icoane pe lemn, reprezentându-l pe Sfântul Arhanghel Mihail, realizată în zona Maramureșului, în prima jumătate a secolului a XVII-lea, în stilul Școlii rutene. Piesa pornește cursa de la 1.500 de euro.

O icoană veche de 500 de ani, scoasă la licitație în București
Crucea de mână, 100 de euro

Vor fi licitate produse pentru toate buzunarele

Printre cele mai ieftine produse ce vor putea fi achiziționate se numără și o cruce de mână, decorată cu scenele „Răstignirii” și „Botezului Domnului”. Specialiștii cred că a fost realizată în ateliere din Banat, a doua jumătate a secolului al XIX-lea, iar prețul cu care pleacă în licitație este de numai 100 de euro.

Una peste alta, cei interesați pot descoperi și cumpăra lucrări pentru toate buzunarele, fiindcă există prețuri de pornire în licitație și de 250, 300, 400, 500 sau 600 de euro. Licitația de artă sacră va avea loc marți, 19 aprilie, de la ora 19.00, în format online.

Urmăriți Impact.ro și pe