REPORTAJ

O jumătate de milion de euro, dar și cocaină, arbalete, cuțite de atac, un pistol cu glonț și muniție, confiscate de polițiști. „Rețeaua „Las Vegas”, destructurată printr-o acțiune în forță

Cristian Botez 24.11.2022, 15:12

În această dimineață, 23 noiembrie 2022, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București-Serviciul Grupuri Infracționale Violente, împreună cu procurorii DIICOT au declanșat, cu mandate de percheziție emise de Parchet, nu mai puțin de 123 de descinderi la locuințele membrilor unui grup de criminalitate organizată, dar și în sedii ale unor firme și imobile folosite în comiterea unor mai multor genuri infracționale.

Este vorba rețeaua de săli Las Vegas, deținută de frații Mihăiță și Sorin Doroftei. Aceștia ar fi angajat „recuperatori” de la clanurile Sportivilor, Cordunenilor și Cămătarilor, care aveau rolul să recupereze câștigurile mari obținute în sălile lor și să sperie concurența. Printre recuperatori ar fi Spac Vladimir, Sîrbu Marian, zis Box, și Cordunenii din Iași.

Principala metodă de operare

Update joi, 24 noiembrie, ora 15:15. O jumătate de milion de euro confiscați, dar și cocaină, arbalete, cuțite de atac, un pistol cu glonț și muniție

„Ca urmare a celor 123 de percheziții domiciliare, care au avut loc în 18 județe și în București, în baza unor mandate emise de procurori, la data de 23 noiembrie 2022, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul Grupuri Infracționale Violente, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T.-Structura Centrală, au identificat mai multe înscrisuri cu valoare probatorie și au ridicat, în vederea continuării cercetărilor, 8 punguțe ce conțin substanță albă pulverulentă (cocaină), 40 de kg materiale pirotehnice clasa F1, F2, F3, o armă cu glonț fără autorizare, cu încărcător și 2 cartușe, 2 arbalete, arme albe și peste 500.000 de euro. 40 de mandate de aducere au fost puse în executare”, se spune într-un comunicat al Poliției, remis presei astăzi.

De asemenea, potrivit aceluiași comunicat ,„în urma activităților efectuate au fost reținute 28 de persoane, față de 7 persoane procurorul de caz a dispus măsura controlului judiciar”.

– Știrea inițială –

Metoda principală de operare, potrivit informațiilor adunate de site-ul playresponsibility.ro, consta în „folosirea unui soft de monitorizare propriu, în condițiile legea în România îți permite unei firme care se ocupă cu astfel de activități de jocuri de noroc, ca firma respectivă să-și monitorizeze și, tot ea să transfere informațiile la Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc. Softul de monitorizare, deținut de foarte multe firme de profil din România, scot ani negri pe contorul de ieșire și generează jackpot-uri la comandă, iar cu banii obținuți astfel plăteau clanurile de interlopi cu care făceau tot felul de combinații”.

Toate acestea situate în București și în judeţele Prahova, Brașov, Iași, Suceava, Botoșani, Tulcea, Constanța, Cluj, Timiș, Vrancea, Buzău, Bihor, Vâlcea, Dolj, Gorj, Sibiu, Bacău, Mureș și Sălaj. Acțiunea în forță a procurorilor și polițiștilor au avut loc, potrivit unui comunicat emis de Inspectoratul General de Poliție într-o „ cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, șantaj, lipsire de libertate în mod ilegal, lovire sau alte violențe, distrugere și favorizarea făptuitorului”.

Date fiind aceste lacune legislative, care generează asemenea situații situate în afara legii, tot mai mulți proprietari onești de săli de jocuri de noroc au început să vorbească și cer modificări ale regulamentului ONJN.

„ONJN acceptă ca firma care operează jocuri de noroc, tot respectiva firmă să dețină și softul de monitorizare care transmite informațiile la ONJN. E aberant și trebuie schimbată urgent chestiunea asta. Doar softurile de afară sunt auditate. Niciun soft din România nu are audit. Asta pentru că nu cere ONJN-ul așa ceva la licențiere. Nu-i posibil, așa se face evaziune de zeci de milioane de euro”, a vorbit unul dintre acești afaceriști cerând să-i fie garantat anonimatul.

Rețeaua infracțională s-a constituit în 2018

Cercetările privind activitatea celor din rețeaua „Las Vegas” au fost demarate de Poliție, încă din cursul anului 2018, odată cu descoperirea tot mai multor infracțiuni comise în principal în domeniul jocurilor de noroc, în zona mai multor firme sedii în care se desfășurau astfel de activități, și după stabilirea, pe măsură ce anchetele avansau, a unei conexiuni între aceste infracțiuni și indivizii bine organizați în săvârșirea acestora, a ieșit la iveală faptul că rețeaua era extrem de bine structurată și întinsă pe teritoriul tot mai multor județe.

În scurt timp, fiind puse cap la cap tot mai multe elemente din anchetă, s-a conturat faptul că în pe parcursul întregului acel an, 2018, la nivel național, a fost constituit un puternic și deosebit de periculos grup infracțional, membri acestuia având ca scop comiterea, în principal, a unor infracțiuni de șantaj, cu precădere, dacă nu exclusiv, în domeniul jocurilor de noroc.

Retea destructurata de politie
Retea destructurata de politie

Eliminarea concurenței prin acțiuni brutale

În comunicatul IGPR, remis presei în această dimineață se precizează că „membri grupului, prin aplicarea a diferite forme de șantaj reprezentanților unor societăți comerciale, ar fi urmărit eliminarea concurenței în acest domeniu.

De asemenea, prin folosirea unor metode similare și întrebuințarea de acte de violență, aceștia ar fi împiedicat anumiți clienți, care realizau câștiguri însemnate, să intre în posesia acestora.

Totodată, ar fi interzis clienților care generau probleme să revină în sălile de jocuri, ce erau controlate de membrii grupului infracțional organizat și ar fi recuperat de la aceștia  prejudiciile aduse bunurilor din localuri”.

După perchezițiile efectuate  în zorii acestei zile, la sediul D.I.I.C.O.T., chiar la Structura Centrală din București urma, operațiune în curs de derulare 40 de persoane „despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale”.

Întreaga această impresionantă operațiune a polițiștilor specializați și a procurorilor de la DIICOT a fost sprijinită masiv de Direcția de Investigații Criminale și Direcției de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul Poliției Române, precum și al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București și serviciilor de investigații criminale din București și județele în care se efectuează percheziții.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române și de către Biroul Tehnic şi Criminalistic din cadrul D.I.I.C.O.T.

De asemenea, descinderile domiciliare au avut parte de protecția fizică și sprijinul de specialitate al unor impresionante efective de luptători din cadrul Serviciului de Intervenții și Acțiuni Speciale, din cadrul  I.G.P.R., ca și de luptători de elită ai Jandarmeriei Române.

În finalul comunicatului IGPR se face precizarea că „pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cristian Botez
Este reporter special și corespondent Impact.ro, încă din iunie 2021. Pregătit pentru cele mai periculoase zone de război din lume, Cristian Botez s-a remarcat de-a lungul carierei sale prin...