O gafă care va rămâne în istorie. Ce era, de fapt, coiful „de patrimoniu” găsit cu surle și trâmbițe de Poliție în Argeș

Ana Anitoiu 28.05.2022, 16:46
O gafă care va rămâne în istorie. Ce era, de fapt, coiful „de patrimoniu” găsit cu surle și trâmbițe de Poliție în Argeș

Poliția din Argeș a susținut că a fost găsit un coif „de patrimoniu” în casa unui bărbat, în urma unor percheziții făcute la începutul anului, dar acest anunț s-a dovedit a fi o gafă ce va rămâne în istorie. În urma expertizei s-a descoperit ce era, de fapt, obiectul considerat un posibil artefact.

Dosar pentru furtul coifului „de patrimoniu”

Bărbatul în casa căruia polițiștii au găsit coiful „de patrimoniu” s-a ales cu un dosar pentru furt calificat de bunuri ce fac parte din patrimoniul cultural și tăinuire. Obiectul a fost predat Direcției Județene pentru Cultură Argeș pentru a fi supus unei expertize de specialitate.

„Un coif – turban turcesc cu diademă – posibil din secolul al XVIII-lea, susceptibil să aparţină patrimoniului cultural național, a fost descoperit în urma unei percheziții desfășurate în cursul zilei de 25 ianuarie a.c. de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Argeș”, a transmis atunci IPJ Argeș.

Ce era, de fapt, coiful „de patrimoniu” gasit de Politie in Arges
Coiful „de patrimoniu” gasit de Politia din Arges

Ce este, de fapt, coiful „de patrimoniu”

Directorul Direcției Județene pentru Cultură Argeș, Cristian Cocea, a declarat că acest coif a fost analizat împreună cu un expert de la Muzeul „Brukenthal” din Sibiu și s-a dovedit că nu a fost vorba despre un artefact istoric.

„S-a dovedit că este o butaforie, nu este un coif istoric, deci e un fel de jucărie, pur și simplu. În urma expertizei așa a rezultat, un coif de jucărie. De altfel, și mărimea lui era suspect de mică pentru ca un războinic să îl țină pe cap.

Deci, nu e o problemă și, în felul ăsta, nici cel care l-a ținut nu cred că va avea de suferit, că nu e un artefact istoric”, a declarat directorul Direcției Județene pentru Cultură Argeș, Cristian Cocea.

De asemenea, directorul Direcției Județene pentru Cultură Argeș a spus că acest coif ar putea să fie, de fapt, recuzită de la teatru sau chiar o jucărie metalică. Cristian Cocea a recunoscut că inițial s-a gândit că ar putea fi un coif otoman, cu diademă. Însă, expertul a analizat metalul și s-a aflat, astfel, că nu este vorba despre un artefact istoric.

„Poate să fie recuzită de la teatru, poate să fie o jucărie metalică… Noi așa am zis (inițial, n.red.), că pare a fi coif otoman la prima vedere, cu diademă, până când expertul a luat și a analizat metalul și a rezultat, surprinzător, că nu e un artefact istoric”, a fost declarația lui Cristian Cocea.

După încheierea expertizei privitoare la așa-zisul coif „de patrimoniu”, polițiștii au schimbat încadrarea cercetării în cazul bărbatului la locuința căruia au avut loc perchezițiile. Acum, aceasta se limitează doar la furt calificat și tăinuire.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...