O femeie din Suceava a ajuns la spital din cauza unei conserve de legume. Este suspectă de botulism

Ioana Bucur 28.06.2022, 19:50
O femeie din Suceava a ajuns la spital din cauza unei conserve de legume. Este suspectă de botulism

O femeie în vârstă de 70 de ani din Suceava a ajuns de urgență la spital din cauza unei conserve de legume. Pacienta, a cărei stare s-a agravat de la internare, este suspectă de botulism. Reprezentanții unității medicale la care a primit îngrijiri de specialitate au descris simptomele pe care le-a avut în momentul în care a ajuns în Compartimentul de Primiri Urgențe.

Femeie din Suceava, suspectă de botulism

Suspiciune de botulism în Suceava. Alerta s-a dat în momentul în care o femeie în vârstă de 70 de ani a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Municipal Fălticeni. Primele simptome, le-a spus pacienta medicilor, au apărut după ce vineri a mâncat o tocană de legume făcută dintr-o conservă.

Marți, femeia a fost transferată la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava. Purtătorul de cuvânt al unității medicale, dr. Dan Teodorovici, a declarat că pacienta s-a prezentat la Compartimentul de Primiri Urgențe de la Fălticeni din cauză că avea tulburări de deglutiție (înghițire), disfonie (modificarea tonului și intensității vocii) și ptoză palpebrală (căderea pleoapelor). Femeia a fost apoi transferată pe secția ATI în momentul în care a dezvoltat și probleme respiratorii.

„E stabilă, dar este mai bine să fie supravegheată la ATI”, a afirmat purtătorul de cuvânt al spitalului, potrivit Monitorul de Suceava.

Potrivit sursei, marți după-amiază, în jurul orei 17:00, serul antibotulinic era așteptat să ajungă la Suceava, acesta urmând să fie administrat pacientei pe baza „suspiciunii înalte de boală”, dată de simptomele caracteristice, confirmarea de la laborator a diagnosticului urmând să vină de la Institutul Cantacuzino din București în câteva zile de la trimiterea probelor.

O femeie din Suceava a ajuns la spital din cauza unei conserve de legume. Este suspectă de botulism

Copil din Serbia, salvat de medicii din Timișoara

Dacă se va confirma, acesta ar fi al doilea caz de botulism din acest an, primul fiind înregistrat în luna martie, la un pacient în vârstă de 60 de ani, care s-a îmbolnăvit după ce a mâncat zacuscă pregătită acasă. A fost salvat de serul antibotulinic, administrat de medicii suceveni.

În primăvara acestu an, un copil din Serbia ce fusese diagnostcat cu botulism a fost salvat de medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara. Atunci, serul antibotulinic a fost transportat cu o autospecială până la graniţa dintre cele două ţări, unde a fost predat medicului sârb care se ocupa de cazul copilului.

„Lupta pentru a salva o viaţă, ajutorul medical pe care poţi să îl oferi unui bolnav nu trebuie să depindă de graniţe. Şi asta s-a văzut cel mai bine în aceste zile când medicii şi farmacistii de la Spitalul Victor Babeş din Timişoara, dar şi pompierii de la ISU Timiş şi-au dat mâna pentru a salva viaţă unui copilaş din Serbia. Băieţelul, ajuns la Spitalul din Belgrad, a fost diagnosticat cu botulism. Pentru că autorităţile medicale din Serbia nu au găsit în ţara vecină ser antibotulinic, au cerut de urgenţă, prin Ministerul Sănătăţii, ajutor internaţional”, se arată într-un comunicat de presă al Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...