O femeie din Iași a primit a doua șansă la viață. Cum a reușit să învingă moartea

Aurora Popa 19.04.2021, 15:44
O femeie din Iași a primit a doua șansă la viață. Cum a reușit să învingă moartea

O femeie din Iași a primit a doua șansă la viață. O femeie de 60 de ani a primit o a doua șansă la viață după ce a fost operată de o tumoră cerebrală de șase cm. Pacienta a ajuns în stare gravă, tumora voluminoasă punându-i viața în pericol. Specialiștii neurochirurgi au reușit să-i salveze viața, intervenția chirurgicală fiind una laborioasă.

O femeie din Iași a primit a doua șansă la viață

Femeia s-a prezentat la Spitalul de Neurochirurgie„Prof.Dr. Nicolae Oblu” din Iași în urma unei hipertensiuni la nivelul capului. În urma investigațiilor s-a constat faptul că la nivelul frunții avea o tumoră de mari dimensiuni.

Tumora pacientei de 60 de ani a fost una impresionantă atât prin mărime, cât și prin poziția ei, lucru provocator pentru întreaga echipă medicală. Aceasta a crescut într-o zona a creierului ce determină personalitatea, fiind si tangentă a nervilor optici, glandei hipofize și arterelor carotide ce hrănesc creierul.

S-a decis o intervenție chirurgicală de rejecție completă a acestor tumori. S-a dovedit a fi un meningiom, care este o tumoră benignă. Practic, particularitatea acestui caz a fost că tumora a fost de dimensiuni foarte mari, aproximativ 6 cm împingând și înglobând parțial structuri vitale ale creierului și anume, nervii optici, chiasmă carotidă. În acest caz tija hipofizară, ceea ce a determinat post-operator apariția unor complicații, a declarat dr. Lucian Eva, manager Spitalul de Neurochirurgie din Iași.

O femeie din Iasi a primit a doua sansa la viata
O femeie din Iasi a primit a doua sansa la viata

Pacienta a plecat acasă pe piciorele ei, fără să fie nevoie de internare. Medicii spun că recuperarea nu este de durată și nu este supusă niciunui risc major în ceea ce privește sănătatea în urma intervenției chirurgicale.

Noi operăm săptămânal genul acesta de tumori, nu întotdeauna dea aceste dimensiuni și nu reușim de fiecare dată să facem o rezecție completă. Poate în cazul acestei paciente, dacă nu era scoasă complet, șansele ei de supraviețuire erau fosrte mici, aproape zero, a declarat medicul-șef.

Meningioamele sunt cele mai frecvente tumori ale sistemului nervos central. Sunt tumori care în proporție de 90% din cazuri sunt benigne, cu o creștere foarte lentă, ajungând la dimensiuni foarte mari până a fi diagnosticate. Cu ajutorul tehnologiei prezente în spital, în acest moment există posibiltatea de a trata astfel de leziuni impresionante fără consecințe majore asupra pacienților, aceștia beneficiind de servicii medicale la standarde înalte.

La acest lucru se adaugă că nu întotdeauna este posibil să se facă o rezecţie completă şi atunci este nevoie de tratament complementar şi anume de radiologia stereotactică şi astăzi pot să spun că laboratorul de radiocirurgie steriotactică începe să prindă contur. Echipamentul este parţial ajuns şi urmează a fi funcţional, astfel încât pacienţii să beneficieze de ajutor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI