O femeie care a luptat în al Doilea Război Mondial, pregătită să le țină piept rușilor. La 98 de ani, vrea să se înroleze în armată

Ioana Bucur 02.06.2022, 21:29
O femeie care a luptat în al Doilea Război Mondial, pregătită să le țină piept rușilor. La 98 de ani, vrea să se înroleze în armată

Olga avea doar 17 ani când s-a înrolat întâia oară în armată. A luptat în al Doilea Război Mondial și a plecat de pe front cu două răni ușoare și o contuzie. Peste câteva luni va împlini 99 de ani și este pregătită să pună din nou mâna pe armă și să își apere țara. Mărturiile emoționante ale femeii care, la 98 de ani, vrea să se înroleze în armată pentru a doua oară în viață și să le țină piept soldaților trimiși de Rusia.

„Sunt mai răi decât fasciștii”

Ne apropiem de ziua 100 a războiului din Ucraina. Bombardamentele rușilor continuă, bilanțul morților crește de la o oră la alta. Pentru ucraineni, viitorul lor și al țării lor stă sub semnul întrebării, însă oamenii refuză să își piardă speranța.

Un exemplu emoționant de curaj și patriotism a fost prezentat într-un material semnat Radio Europa Liberă Moldova. Este povestea femeii care a luptat în al Doilea Război Mondial și care acum, la 98 de ani, vrea să se înroleze din nou în armată, pregătită să se întâlnească pe câmpul de bătălie cu soldații ruși.

Olga Ivanovna s-a născut pe 10 decembrie 1923, în Vinița. Avea doar 17 ani când se înrola în armată. Pe front, s-a ales cu două răni și o contuzie. A fost printre cei norocoși. Despre războiul început de Rusia spune că este o bătălie extrem de dificilă, în condițiile în care poporul ucrainean și poporul rus au fost, la un moment dat, frați.

„Războiul nostru a fost complet diferit. Pe atunci luptam cu fascismul. Știam că sunt inamicii noștri. Aceștia de acum sunt însă vecinii noștri. Am mâncat împreună din același ceaun. Împreună am ajuns până la Berlin. Credeam că noi suntem ultimii veterani de pe planetă. Și iată că acum au apărut noi veterani. (…)

Ei (soldații ruși) sunt mai răi decât fasciștii, fasciștii erau dușmanii noștri. Aveam ideologie diferită, educație diferită, totul era altfel în cazul nostru. Iar ăștia cine sunt? Ați fost frații noștri. Jumătate dintre ucraineni locuiesc în Rusia, iar aici trăiesc și ruși… Cum e posibil? Totuși, ei sunt mai răi decât fasciștii.”

Ce a răspuns în momentul în care a fost întrebată ce crede despre Vladimir Putin

Acum, este pregătită să pună mâna din nou pe armă. Femeia a povestit că a sunat la centrul militar de recrutare și a întrebat dacă poate fi primită în rândul apărătorilor țării sale.

În prima zi a războiului din Ucraina, Olga Ivanovna ținea o prelegere într-o școală tocmai despre război. Întrebată ce crede despre Putin, a spus:

„Am spus ce părere să am despre un om bolnav care ne omoară copiii? Ce fel de atitudine poți să ai?”

Tatăl ei a luptat în războiul civil, ea și fratele său au luptat în Cel de-al Doilea Război Mondial, generația copiilor ei au luptat în Afganistan iar nepoții ei luptă chiar acum. Olga Ivanovna speră doar ca măcar nepoții săi să apuce să trăiască în pace.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...