O fabrică unică în România, la un pas de insolvență. Fusese premiată cu „Marca de Aur” pentru unul dintre produse

Andrei Simion 21.03.2023, 16:26
O fabrică unică în România, la un pas de insolvență. Fusese premiată cu „Marca de Aur” pentru unul dintre produse

O fabrică unică în România și-a cerut insolvența, după 25 de ani de la deschidere. La un moment dat, unitatea de producție a fost premiată cu „Marca de Aur” pentru unul dintre produse, dar în ultima vreme a întâmpinat mari dificultăți. Administratorul său a explicat cum a ajuns în această situație.

O fabrică unică în țară a cerut insolvența

În perioada sa de glorie, fabrica Galactic din Baia Mare producea 2.000 de tone de ciocolată pe an. Fabrica ajunsese la un moment dat să aibă în portofoliu peste 80 de sortimente de ciocolată ce se regăseau pe rafturile magazinelor din țară.

Printre sortimente se numărau: ciocolata Galactic, distinsă cu medalia „Marca de Aur“ la Salonul Național al Dulciurilor patronat de Uniunea Generală a Industriașilor din România; Spria, cu o rețetă ce include ingrediente locale precum nuci, mac, miere, alune de pădure; Real Chocolate, CORA, Profi, Aro, Nr. 1, Sonata, Americana și pralinele Silvoriu.

Ai mancat gresit ciocolata toata viata. Cum trebuie consumata de fapt
Ciocolată. Foto: pexels.com

Însă, în ultima vreme, unitatea de producție a ajuns într-o situație dificilă, ce a fost explicată de administratorul acesteia, Liviu Fagi, care speră să salveze fabrica.

„Anul trecut a fost dramatic. O parte a anului nu am avut acces la materii prime, pentru că nu se puteau importa, apoi am primit o lovitură semnificativă din partea marilor retaileri – noi desfacem produsele la toți marii retaileri din țară – care au refuzat orice majorare de preț, deși costurile de producție s-au majorat semnificativ, de la zahăr, ulei vegetal, la combustibili, utilități ș.a.m.d.”, a explicat el.

Rețetele fabricii, unice

Liviu Fagi a precizat că a învățat meseria de ciocolatier în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, de unde a și cumpărat prima rețetă. În timp, a creat produse noi, ajungând să aibă peste 300 de rețete proprii ce sunt în producție.

Administratorul fabricii a spus că rețelele sunt făcute în laboratoare proprii, ce au fost implementate și înregistrate la OSIM ca și drepturi de autor.

Urmăriți Impact.ro și pe