Cadavre carbonizate au fost lăsate împrăștiate duminică printre palmieri, mașini și camionete arse, după o explozie în weekend care a ucis peste 100 de persoane într-un depozit ilegal de rafinare a petrolului de la granița dintre râurile nigeriei și statele Imo. Papuci, genți și haine aparținând celor care au murit au împânzit pământul, care a fost înnegrit de ulei și funingine, în timp ce încă scotea fum în unele locuri, în ciuda ploii de peste noapte.
„Sunt atât de mulți oameni care au murit aici. Rog guvernului să analizeze acest lucru”, a declarat Uche Woke pentru Reuters, un motociclist comercial aflat la locul exploziei de sâmbătă seara.
Societatea de Cruce Roșie Nigeriană a fost la fața locului duminică pentru a evalua explozia, care a distrus o porțiune a pădurii Abaezi, care se întinde pe granița zonei administrației locale Ohaji-Egbema a statului Imo cu statul Rivers.
Președintele nigerian, Muhammadu Buhari, a declarat într-o declarație că va intensifica măsurile de control asupra rafinăriilor ilegale după ceea ce el a descris drept o „catastrofă” și „dezastru național”.
Șomajul și sărăcia din Delta Nigerului producătoare de petrol au făcut rafinarea ilegală atractivă, dar cu consecințe adesea mortale. Țițeiul este extras dintr-o rețea de conducte deținute de marile companii petroliere și rafinat în rezervoare improvizate. Procesul a dus la accidente mortale și a poluat o regiune deja afectată de scurgerile de petrol în terenuri agricole, pârâuri și lagune.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Centrul pentru Tineret și Protecția Mediului a declarat că mai multe vehicule care se aflau la coadă pentru a cumpăra combustibil ilegal au fost arse.
„Incendiul a avut loc într-un spațiu ilegal și a afectat peste 100 de persoane”, a declarat Goodluck Opiah, comisarul de stat pentru resursele petroliere, despre accident.
Locația de frontieră este o reacție la o represiune recentă din Rivers asupra rafinării ilegale, într-un efort de a reduce poluarea aerului care se înrăutățește.
„În ultima lună sau două, au avut loc mai multe raiduri și au fost abordați unii agenți de securitate implicați”, a declarat Ledum Mitee, fostul președinte al Mișcării pentru Supraviețuirea Poporului Ogoni (MOSOP).
Cel puțin 25 de persoane, inclusiv câțiva copii, au murit într-o explozie și un incendiu la o altă rafinărie ilegală din statul Rivers în octombrie. În februarie, autoritățile locale au declarat că au început o represiune împotriva rafinării țițeiului furat, dar cu puțin succes.
Oficialii guvernamentali estimează că Nigeria, cel mai mare producător și exportator de petrol din Africa, pierde în medie 200.000 de barili de petrol pe zi, mai mult de 10% din producție, din cauza exploatării ilegale sau a vandalizării conductelor. Acest lucru a forțat firmele petroliere să declare în mod regulat forță majoră la exporturile de petrol și gaze.