O europarlamentară și-a tăiat părul chiar în tribuna Parlamentului European. Motivul care a determinat-o să facă acest gest

Andra Daoud 06.10.2022, 13:55
O europarlamentară și-a tăiat părul chiar în tribuna Parlamentului European. Motivul care a determinat-o să facă acest gest

Gestul făcut de o europarlamentară chiar la tribuna Parlamentului European a făcut înconjurul presei internaționale. Politiciana originară din Suedia a scos o foarfecă și și-a tăiat părul în timp ce rostea un discurs puternic, în plen. Gestul ei a fost menit să tragă un semnal de alarmă, dar a fost interpretat și drept o dovadă de solidaritate.

Europarlamentara care și-a tăiat părul în Parlamentul European

O europarlamentară din Suedia și-a tăiat părul chiar în timp ce susținea un discurs la tribuna Parlamentului European. Abir Al-Sahlani este de origine irakiană și a vrut să tragă un semnal de alarmă cu privire la situația din Iran.

„Până ce Iranul va fi liber, furia nostră va fi mai mare decât a opresorilor noștri. Până ce femeile Iranului vor fi libere, noi voi fi alături de voi”, a spus Abir Al-Sahlani de la tribuna Parlamentului European. Apoi, ea a rostit „Jin, Jiyan Azadi”, un mesaj în limba kurdă care înseamnă „Femeie, Viață, Libertate”, în timp ce își tăia părul cu o foarfecă.

Gestul europarlamentarei a făcut înconjurul presei și nu este primul de acest gen. Și alte persoane publice și-au manifestat susținerea față de femeile din Iran, tăindu-și șuvițe de păr. Iranul se confruntă de aproximativ trei săptămâni cu proteste masive împotriva regimului.

O femeie de 22 de ani, ucisă pentru că nu purta corect hijab-ul

Protestele din Iran au început după ce o tânără în vârstă de 22 de ani a fost omorâtă în bătaie de așa-zisa poliție a moralității, pentru că nu purta corect hijab-ul. Mahsa Amini avea câteva șuvițe de păr care îi ieșeau de sub hijab, motiv pentru care le-a atras atenția ofițerilor.

Femeia a fost luată de pe stradă de autoritățile care se identifică drept poliția moralității și a fost bătută în dubă, până când a ajuns la spital, în comă, unde a murit la scurt timp. Ofițerii neagă acuzațiile și spun că tânăra ar fi avut probleme cardiace, din această cauză survenind decesul. Rudele ei au aflat despre incident abia la câteva ore și au declarat că victima nu suferea de nicio afecțiune cardiacă.

Violențele împotriva femeilor care nu respectă codul vestimentar în Iran nu sunt o noutate, însă moartea tinerei bătute de poliție este cel mai grav incident de acest fel de până acum. În urma morții violente a Mahsei, în Iran au început o serie de proteste împotriva regimului. Oameni din toată lumea și-au declarat solidaritatea față de victimele sistemului.

Urmăriți Impact.ro și pe