Unei eleve din Osaka, Japonia, i-a fost interzis accesul la școală, întrucât părul său nu avea culoarea potrivită. Tânăra a dat în judecată instituția în momentul în care a împlinit 18 ani.
Eleva a fost obligată să își vopsească părul, întrucât nu era destul de negru.
Deși regulamentele unității de învățământ prevedeau acest lucru, tânăra a refuzat să își schimbe culoarea părului, iar consecințele au fost interzicerea participării la unele cursuri, excursii, ba chiar eliminarea numelui său din catalogul și registrele școlii. În cele din urmă, după mai multe procese de schimbare a culorii, vopseaua i-a deteriorat părul și scalpul.
După verificări asupra istoricului și ale originii fetei, avocații școlii au constat că aceasta ar fi trebuit să aibă părul negru, nu castaniu. Atât eleva, cât și părinții acesteia, au susținut contrariul.
Tânăra a dat în judecată instituția școlară în anul 2017, atunci când a împlinit vârsta legală pentru a întemeia un proces.
Fata a cerut în instanță daune morale de 19.300 de dolari, însă instanța a decis ca fosta elevă să primească despăgubiri în valoare de 330,000 yeni, sau circa 3.100 de dolari, pentru daunele emoţionale provocate de presiunile exercitate asupra ei. Din cauza stresului, ea a renunțat la școală în anul 2016. Cu toate acestea, instanța a mai hotărât că măsurile întemeiate de școală au fost potrivit legii. Sentinţa a fost pronunţată marţi.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Unitățile de învățământ japoneze au creat regulamente severe cu privire la înfățișarea elevilor. Acestora le este interzis să își încrețească părul sau să-și vopsească părul în alte culori, iar regulamentul privind vestimentația este cu atât mai strict.
Cazul a ajuns în atenția publică și a declanșat o revoltă la adresa regulilor stricte ce nu permit elevilor să se exprime. În același timp, grupuri formate din activiști au lansat diferite petiţii, atât pentru schimbarea regulamentelor privind lungimea părului, cât și privind lungimea fustelor sau chiar culorii lenjeriei de corp. De asemenea, cazul a determinat introducerea unor clarificări în regulamentele instituțiilor din prefectura Osaka şi la Tokyo. Un procent de 40% dintre şcolile din Osaka au reformulat regulile, pentru a fi cât mai explicite că părul castaniu şi cârlionţii artificiali nu sunt acceptaţi.
Cu toate acestea, în 2019, autorităţile şcolare din Tokyo au interzis şcolilor să ceară elevelor cu păr mai deschis la culoare să-l vopsească negru.
La începutul anului 2017, un sondaj realizat de ziarul Asahi Shimbun a constatat că aproape 60% din liceele din capitala Tokyo au făcut presiuni asupra studenților cu păr deschis să dovedească faptul că aceea este culoarea naturală. Conducerea unităților de învățământ a cerut familiilor să aducă fotografii din copilărie.