O comună din Transilvania a ajuns celebră în toată Europa. Motivul e legat de o plantă locală

Stan Filon 15.05.2022, 12:01

O localitate din România a devenit celebră în Europa datorită unei plante care se găsește acum în fiecare gospodărie. Rubarba este atât de populară în satul Saschiz, încât are propria ei sărbătoare. După doi ani în care nu s-a mai organizat această sărbătoare din cauza pandemiei de coronavirus, anul acesta sătenii parcă au recuperat. Curtea bisericii fortificate s-a umplut de oameni, dar și de miresme care mai de care care aveau rubarba drept principal ingredient.

Comuna din Transilvania care a ajuns celebră în toată Europa

23 de femei din comuna Saschiz au format în anul 2015 asociația Vecinătatea Femeilor din Saschiz, după o formă mai veche, tradițională, de organizare a sașilor. Gospodinele s-au folosit de rubarbă pentru a face numele localității lor cunoscut în toată Europa. Turiștii vin de la mii de kilometri să guste bunătățile făcute din rubarbă.

Rubarba este o plantă ierboasă care crește până la unu, doi metri. Doar tulpina verde-roșiatică este comestibilă, frunzele sunt toxice. Englezii o consideră legumă, americanii, fruct, însă ea provine din Asia, iar în Europa a fost adusă prin secolul al XIV-lea, fiind în mod special apreciată de britanici, care o folosesc la prăjituri.

Comuna din Transilvania care a ajuns celebra in toata Europa. Sursa foto - libertatea.ro
Comuna din Transilvania care a ajuns celebra in toata Europa. Sursa foto – libertatea.ro

Sărbtoarea rubarbei atrage din ce în ce mai mulți străini

Din asociația respectivă fac parte femei casnice, pensionare, dar și antreprenoare, medici, profesoare, producători locali și angajate la primărie. Denumirea și-au luat-o de la o tradițională formă de organizare a sașilor, în comunitățile cărora existau Vecinătățile Bărbaților, care își ofereau sprijinul atunci când un sătean avea nevoie.

Ei bine, aceste femei au reinventat multe rețete de rubarbă și au ajuns să facă înghețată de rubarbă, prăjituri din rubarbă, ciorbă cu afumătură cu rubarbă, iar piesa de rezistență o constituie pizza cu rubarbă. Este cea mai căutată de turiști, iar aceasta este prima care se vinde. Iată și rețeta pe scurt: rubarba fiartă se amestecă în blender cu ceapă și usturoi, sare, piper și puțin zahăr. Rezultă un sos verde care se pune pe pizza și care atrage turiștii ca un magnet. În plus, toate ingredientele folosite la sărbătoarea rubarbei sunt din comunitate.

Ingrediente doar din comunitate

„Tot ce am preparat pentru Sărbătoarea Rabarbărului este din produse de la noi de-acasă, din ce avem în grădină, ouă, lapte, legume, găini. Dacă nu avem, cumpărăm de la altcineva, dar niciodată de la magazin, ci de la producători locali”, a declarat pentru libertatea.ro Daniela Dobrescu, una dintre cele 23 de femei membre ale asociației.

Comuna Saschiz face parte din patrimoniul UNESCO, fiind localizată pe cea mai mare arie naturală protejată din România. La 20 de kilometri de Sighișoara, Saschiz numără în jur de 2.000 de locuitori, câteva zeci de case mici, tradiționale, vopsite în culori calde, o biserică fortificată și o cetate țărănească, ambele acum în renovare din fonduri europene. Cele mai multe dintre case au fost cumpărate și renovate de străini. Unii aleg să locuiască acolo, pe când alții și-au deschis pensiuni. Cu puțină dulceață de rubarbă și o promovare puternică, iată că localitatea a renăscut și a înflorit, ajungând să fie cunoscută la nivel european.

Urmăriți Impact.ro și pe