O comună din Bihor, alarmată de un fenomen rar și periculos. Nu s-a știut până acum că se poate întâmpla asta VIDEO

Cătălina Burghelea 18.10.2021, 11:04
O comună din Bihor, alarmată de un fenomen rar și periculos. Nu s-a știut până acum că se poate întâmpla asta VIDEO

Locuitorii unei comune din județul Bihor au tras o mare spaimă, după ce un fenomen rar și periculos au alertat autoritățile. Experții veniți la fața locului au declarat că nu au mai văzut așa ceva, iar imaginile demonstrează acest lucru.

Fenomen rar ziua în amiaza mare

O situație bizară, dar periculoasă, s-a petrecut într-o comună din Bihor. Un foraj pentru apă potabilă a erupt, din senin, ca un puţ de petrol, și a început să arunce în aer cu forță, până la înălţimi de 20-30 de metri, nisip, argilă și pietre. O clădire aflată lângă puţul de foraj a fost complet acoperită de nămol, iar bolovanii au făcut zeci de găuri în acoperiș. Specialiștii nu-și explică fenomenul rar produs la un foraj de apă din comuna Sălard.

Jet de moloz înalt cât un bloc cu 10 etaje

Un foraj de apă din comuna Sălard a erupt, sâmbătă dimineaţă, din el ţâşnind apă, nămol şi pietre, la o înălțime de 20-30 de metri. Multe dintre pietrele aruncate de forajul de apă au aterizat pe acoperişul unei clădiri adiacente, pe care l-au găurit. Martorilor care au trecut prin zonă nu le-a venit să creadă ce văd. Unii dintre ei au crezut că ar putea fi vorba de o fisură într-o sondă de ţiţei, când, de fapt, jetul este unul de apă din subteran.

Localnicii și autoritățile s-au panicat

Forajul de apă se află la ieşire din Sălard spre Sântimreu, în apropierea cantonului ABA, din județul Bihor. Din cauza presiunii mari din adâncuri, forajul a erupt, creând panică printre autorități și localnici.

“Numai Dumnezeu ştie ce s-a întâmplat. Nimeni nu poate să explice. Puţul a fost forat în urmă cu trei ani, pentru apă potabilă (n.r. – pentru reţeaua de alimentare cu apă a comunei). A fost lăsat să fie curăţat şi nu este folosit încă în reţea. Nu s-a lucrat la el recent”, a declarat primarul comunei Sălard, Nagy Miklós, pentru EBihoreanul.

Șeful Gărzii de Mediu Bihor nu a mai văzut așa ceva

Potrivit spuselor primarului, jetul de apă nu s-a oprit nici sâmbătă seara, fiind chemat la fața locului constructorul forajului (firma Dumexim). Cu ajutorul unui buldoexcavator pe şenile s-a intervenit pentru a acoperi parţial, cu cupa, puţul care aruncă moloz în aer.

“Vom contacta şi noi alte instituţii, să vedem cine poate lămuri care sunt cauzele fenomenului. Eu nu am mai văzut aşa ceva”, a precizat șeful Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu.

„Nu știm ce s-a întâmplat, a fost o erupție din senin. O aruncat capul de pe puț și o venit, cu o presiune foarte mare, apă, cu namol și cu pietre”, a mai spus primarul comunei.

Specialiștii nu au știut că presiunea poate fi atât de mare

Specialiştii prezenți la fața locului au dezvăluit că în zonă mai există foraje, dar cu o presiune mult mai mică, pentru că sunt mai la suprafaţă.

„Singura diferența între celelalte și acest foraj este că acesta e săpat la 250 de metri. Nu s-a știut, până la acest foraj, că presiunea apei, în zăcământ, poate fi atât de mare. Au reușit forajiștii să-i monteze un cot, pentru a-l bloca și a nu mai erupe vertical”, a explicat un inginer geofizician.