O comoară îngropată la 1250 a fost scoasă la suprafață. Fusese descoperită din greșeală de un tânăr

Mihnea Tălău 17.03.2023, 16:54
O comoară îngropată la 1250 a fost scoasă la suprafață. Fusese descoperită din greșeală de un tânăr

Un tânăr olandez a descoperit o comoară de aur medievală unică, veche de 1.000 de ani, formată din patru pandantive de aur pentru urechi, două benzi de foiță de aur și 39 de monede de argint, a anunțat joi Muzeul Național de Antichități din Olanda.

O comoară îngropată la 1250 a fost găsită de un tânăr olandez

Lorenzo Ruijter, în vârstă de 27 de ani, care vânează comori de la vârsta de 10 ani, a descoperit comoara în 2021, în micul oraș Hoogwoud din nordul țării, folosind un detector de metale.

„A fost foarte special să descopăr ceva atât de valoros, nu pot descrie cu adevărat. Nu m-am așteptat niciodată să descopăr așa ceva”, a declarat Ruijter, adăugând că a fost greu să păstreze secretul timp de doi ani.

Dar experții de la Muzeul Național de Antichități au avut nevoie de timp pentru a curăța, cerceta și data obiectele din comoară, iar acum au dezvăluit că cea mai tânără monedă poate fi datată în jurul anului 1250 d.Hr., ceea ce înseamnă că, probabil, comoara a fost îngropată nu cu mult timp după aceea.

La acel moment, bijuteriile aveau deja două secole, a precizat muzeul, adăugând că acestea trebuie să fi fost deja „un bun scump și prețuit”.

„Bijuteriile din aur din Evul Mediu înalt sunt extrem de rare în Olanda”, a mai spus muzeul.

Comoara va rămâne în proprietatea găsitorului

Deși va rămâne un mister motivul exact pentru care comoara a fost îngropată, muzeul a subliniat că la mijlocul secolului al XIII-lea a existat un război între regiunile olandeze Frieslandul de Vest și Olanda, iar Hoogwoud a fost epicentrul.

Ruijter a declarat că este posibil ca cineva puternic să fi îngropat obiectele valoroase ca o modalitate de a le proteja și să sperăm că le va dezgropa după ce va fi din nou în siguranță.

Având în vedere semnificația sa arheologică, comoara a fost împrumutată muzeului, care o va expune, dar va rămâne proprietatea oficială a lui Ruijter.

Ionuț Dolănescu, dezvăluiri cutremurătoare despre ultimele clipe ale tatălui său
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...