O bancă importantă din România, amendată după ce a încălcat protecția datelor cu caracter personal. Ce a putut să ajungă pe Internet

Cristian Cojocaru 21.12.2020, 15:51
O bancă importantă din România, amendată după ce a încălcat protecția datelor cu caracter personal. Ce a putut să ajungă pe Internet

După ce Autoritatea Națională de Supraveghere a condus o investigație , a ajuns la o concluzie. Astfel, o importantă bancă din România, a fost amendată în urma anchetei. Motivul a fost că banca a încălcat prevederile cu privire la protecția datelor cu caracter personal.

Bancă importantă a fost amendată cu 100.000 de euro

În urma investigației pe care cei de la Autoritatea Națională de Supraveghere au finalizat-o în data de 26.11.2020, Banca Transilvania a fost amendată cu suma de 487.380  de lei, echivalentul a 100.000 de euro. Motivul pentru care s-a impus această sancțiune, a fost încălcarea dispozițiilor art. 32 alin. (1) și (2) coroborate cu art. 5 lit. f) din Regulamentul General privind Protecția Datelor.

Banca a fost sancționată contravențional în urma constatărilor, astfel fiind amendată cu suma precizată anterior. Investigația a fost începută în urma unei sesizări. Plângerea a fost făcută în temeiul încălcării confidențialității și securității datelor personale, înaintată de către un client al băncii, ale cărui date personale au fost făcute publice.

„S-a constatat că a avut loc dezvăluirea în spațiul public (on-line) a declarației solicitată de operator unui client al său cu privire la modul în care intenționa să utilizeze o anumită sumă de bani pe care acesta dorea să o ridice din contul său. Această declarație a fost distribuită între câțiva angajați ai Băncii Transilvania pe adresele de e-mail de serviciu. Unul dintre angajați a listat e-mailul ce conținea declarația clientului, precum și e-mailul ce conținea conversația internă între angajații operatorului. Un alt angajat a fotografiat cu telefonul mobil înscrisul listat și l-a distribuit prin intermediul aplicației WhatsApp. Ulterior, înscrisul listat a fost postat și distribuit pe rețeaua de socializare Facebook și pe un site”, potrivit comunicatului instituţiei.

Banca Transilvania a fost amendată cu suma de 487.380  de lei, echivalentul a 100.000 de euro.
Banca Transilvania a fost amendată cu suma de 487.380  de lei, echivalentul a 100.000 de euro.

Ineficiența instruirii angajaților

Acțiunea angajaților a dus la dezvăluirea dar și accesul fără autorizație la date cu caracter personal, preferințe personale, valoare tranzacție financiară, adresa și funcția la locul de muncă dar și numărul de telefon de serviciu al 4 persoane. Dintre aceste 4 persoane , 3 sunt angajați ai operatorului iar una, client al băncii.

Potrivit art. 5 lit. f) din Regulamentul General privind Protecția Datelor, operatorul era obligat de a respecta integritatea și confidențialitatea datelor cu caracter personal. În urma investigației făcute, s-a constatat că operatorul nu a asigurat suficiente măsuri pentru a garanta că orice persoană fizică ce acționează sub autoritatea operatorului și care are acces la aceste date cu caracter personal, nu le prelucrează decât la cererea operatorului.

Totodată, această situație scoate în evidență și faptul că angajații operatorului primesc o instruire ineficientă cu privire la respectarea dar și protecția datelor personale. Deși operatorul era obligat ca această instruire să fie parte din trainingul măsurilor tehnice potrivit art. 32 din Regulamentul General privind Protecția Datelor, investigația a dovedit că instruirea nu este una care să respecte întocmai legislația în vigoare.

În urma acestui eveniment, s-au generat o serie de prejudicii morale dar și de natură financiară și socială pentru persoana ale căror date cu caracter personal au fost dezvăluite în mediul online, arată economica.net.

Urmăriți Impact.ro și pe