Numele inedit de pe Arcul de Triumf din București. A fost șters de două ori de-a lungul istoriei

Stan Filon 01.12.2021, 16:59
Numele inedit de pe Arcul de Triumf din București. A fost șters de două ori de-a lungul istoriei

Arcul de Triumf este unul dintre cele mai importante edificii din București. Reprezintă eroismul de care au dat dovadă soldații români în Primul Război Mondial. Este plin de simboluri care amintesc de jertfele făcute de ostașii români în cele mai aprige bătălii. Un nume a tot apărut și dispărut însă de pe Arcul de Triumf, de-alungul anilor, iar românii trebuie să cunoască semnificația sa.

Numele inedit de pe Arcul de Triumf din București, care a fost șters de mai multe ori

Arcul de Triumf este neschimbat de ani și ani de zile. Chiar dacă a fost restaurat, acesta păstrează mesajul lansat încă din anul 1936, anul când a fost construit. Un nume însă a tot apărut și dispărut de pe Arcul de Triumf, iar românii trebuie să îi cunoască semnificația.

Acesta este: Budapesta. Numele capitalei Ungariei a fost inscripționat încă de la construirea Arcului de Triumf, iar acesta se numără printre celelalte nume unde ostașii români au repurtat victorii uriașe. Una dintre acestea au avut loc chiar la Budapesta, oraș cucerit de soldații români.

Numele inedit de pe Arcul de Triumf din Bucuresti care a fost sters de mai multe ori
Numele inedit de pe Arcul de Triumf din Bucuresti care a fost sters de mai multe ori

De ce apare scris pe Arcul de Trimf numele Budapesta

Se întâmpla în anul 1919, când acțiunile din țara vecină puneau în pericol însăși Marea Unire din 1918. La finalul Primului Război Mondial, liderul comunist Bela Kun a preluat puterea în Ungaria şi una dintre dorinţele sale era restaurarea Ungariei Mari, prin recuperara Transilvaniei şi a unor teritorii din Cehia. Răsturnarea regimului Bela Kun devenise aşadar o necesitate strategică pentru România, care a acționat imediat după ce a fost provocată.

La 16 aprilie Bela Kun declară război României și declanșează ostilitățile pe tot frontul românesc. Fără să mai aștepte consimțământul aliaților, armata română declanșează contraofensiva cu două divizii de infanterie și două de vânători de munte și după o învăluire, obligă divizia secuiască să capituleze privând armata ungară de unitatea ei de elită. Armata română își continuă înaintarea spre nord despresurând trupele cehoslovace încercuite de ucraineni și trupele lui Bela Kun și împiedicând joncțiunea acestora. La 3 august întreaga armată ungară este scoasă din luptă, iar la 4 august 1919 armata română a ocupat Budapesta şi a pus capăt guvernării bolşevice.

Așadar, acțiunea bravilor soldați români a fost trecută pe Arcul de Triumf încă de la realizarea sa, din 1936. Numele Budapesta a fost însă acoperit în primii ani ai ocupaţiei sovietice, fiind apoi scos din nou la lumină după moartea lui Stalin şi odată cu apariţia naţional-comunismului românesc, prin 1964. Din cauza nemulţumirilor exprimate de UDMR, inscripţia a fost din nou ştearsă în 2008, însă aceasta a fost scoasă din nou la lumină recent.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...