Nume de care sigur nu știai că se sărbătoresc de Florii

Daria Petrescu 11.04.2020, 12:18
Nume de care sigur nu știai că se sărbătoresc de Florii

Duminica Floriilor este cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele De Florii.  Peste 1,4 milioane de români îşi celebrează onomastica. Însă, sunt câteva nume, de care cu siguranță nu știai că se sărbătoresc de Florii. Majoritatea românilor care îşi sărbătoresc onomastica de Florii, 336.793 de persoane, poartă numele de Florin.

Nume de care nu știai că se sărbătoresc de Florii

Din totalul româncelor cu nume de flori, 145.020 se numesc Viorica. De asemenea,  128.844 – Florentina, 91.000 – Florica iar  87.202 – Floarea. De asemenea, 79.753 – Florina. Iată câteva nume de care nu știai că se sărbătoresc de Florii: Angela, Codruţa, Dumitriţa, Mărgărit, Romaniţa.

Duminica Floriilor (sau Floriile) este o sărbătoare creștină fără dată exactă. Este comemorată întotdeauna în ultima duminică dinaintea Paștelui.

Floriilor este primită cu bucurie de toți credincioșii. Săptămâna ce urmează, numită Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, este una a tristeții.

De asemenea, începând cu seara din Duminica Floriilor, în toate bisericile din țară, se săvârșesc slujbe speciale. Acestea sunt numite denii. Slujbele ne amintesc de momentele din viața Mântuitorului, de la intrarea Acestuia în Ierusalim, până la Învierea Sa din morți.

Totodată, în ziua de Florii, Biserica acordă dezlegare la pește. Este a doua oară după Buna Vestire, în postul Paștelui, în care se poate consuma acest aliment.

Tradiții și obiceiuri de Florii

Cea mai cunoscută tradiție a zilei de Florii este aceea a ramurilor de salcie, pe care credincioșii le duc dimineața la biserică, unde vor fi sfințite de către preot.

După terminarea slujbei fiecare participant va lua crenguțe de salcie acasă, pe care le va păstra într-un loc curat, de regulă lângă o icoană. Această salcie se consideră că are puteri nebănuite și în vreme de necaz sau boală va fi de ajutor celui care o folosește.

Numeroși români își sărbătoresc onomastica de Florii
Numeroși români își sărbătoresc onomastica de Florii

O veche legendă ne spune că Maica Domnului, vrând să-și vadă Fiul ce tocmai fusese răstignit, nu a putut să-și continue drumul din cauză că o apă mare i s-a ivit în cale.

S-a rugat de toate buruienile s-o treacă apa, însă doar salcia a fost cea care a ajutat-o. Astfel, Maica Domnului a binecuvântat salcia ca oamenii să o ducă la biserică, iar preoții să o slujească.

În unele zone ale țării se obișnuiește ca ramurile de salcie să fie puse și la mormintele rudelor, în acest mod aceștia vor ști că se apropie Paștele, potrivit tradiții- superstiții.ro.

Obiceiurile din ziua de Florii au legătură în general cu bunul mers al vieții și al treburilor, iar la sate oamenii păstrează o serie dintre aceste obiceiuri menite să atragă binele și să asigure o bună continuitate a evenimentelor din viața acestora.

Urmăriți Impact.ro și pe