Nume care se sărbătoresc de Sfântul Andrei. Cui trebuie să mai spui „La mulți ani” pe 30 noiembrie

Cazacu Alexandru 29.11.2022, 15:00
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Andrei. Cui trebuie să mai spui „La mulți ani” pe 30 noiembrie

Nume care se sărbătoresc de Sfântul Andrei. Creștinii ortodocși îl sărbătoresc în fiecare an, la data de 30 noiembrie, pe Sfântul Andrei, apostolul considerat ocrotitor al românilor. Cu această ocazie, peste 700.000 de persoane care poartă numele sfântului și derivate ale acestuia își sărbătoresc ziua onomastică. Află în continuare cui trebuie să-i spui „La mulți ani” de Sfântul Andrei.

Nume care se sărbătoresc de Sfântul Andrei. Cui să îi spui la mulți ani pe 30 noiembrie

Cunoscut și ca „Apostolul românilor”, Sfântul Andrei este prăznuit în ziua de 30 noiembrie. În această zi, mai bine de 700.000 de români își sărbătoresc ziua numelui. Aproximativ jumătate din totalul sărbătoriților sunt bărbați și poartă numele de Andrei. De asemenea, în jur de 350.000 de femei își celebrează pe 30 noiembrie ziua onomastică.

Conform statisticilor, din totalul româncelor care își serbează de Sfântul Andrei ziua onomastică, circa 290.000 poartă numele Andreea, iar restul nume derivate ale acestuia. În rândurile următoare vei găsi o listă cu unele dintre cele mai cunoscute nume care se sărbătoresc de Sfântul Andrei.

Vezi și Cine a fost Sfântul Andrei și de ce este el socotit protectorul românilor

Nume care se sărbătoresc de Sfântul Andrei:

  • Andrei
  • Andreea
  • Andreia
  • Andra
  • Andrada
  • Andraș
  • Andruș
  • Andruța
  • Andreas
  • Andrias
  • Andries
  • Adi
  • Andi
  • Andu
  • Andru
  • Andreiu
  • Edra
  • Endre
  • Deia
  • Deea.

Acum că știm care sunt unele dintre cele mai populare nume care se sărbătoresc de Sfântul Andrei, haideți să aflăm împreună și cine a fost Sf. Andrei, dar și multe alte detalii interesante din viața acestuia.

Nume care se sărbătoresc de Sfântul Andrei
Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Andrei

Cine a fost Sfântul Andrei

Pentru cei care nu știu, Sfântul Apostol Andrei a fost fratele Sfântului Petru. Ei au fost fiii unui pescar sărac din Galileea pe nume Iona. Se spune că Sfinții Apostoli au trăiau din pescuit, până când într-o zi l-au auzit pe Sfântul Ioan Botezătorul predicând în pustiul Iordanului, vestind nașterea Mântuitorului.

Mulți ani mai târziu, fiind martor la botezul lui Hristos în râul Iordan, Sfântul Andrei a auzit cuvintele Sfântului Ioan Botezătorul: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii”. Cu toate acestea, chemarea sa la apostolie a venit mai târziu.

„Pe când (Iisus Hristos) umbla pe lângă Marea Galileii, a văzut doi frați, pe Simon ce se numește Petru și pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja în mare, căci erau pescari. Și le-a zis: Veniți după Mine și vă voi face pescari de oameni. Iar ei, îndată lăsând mrejele, au mers după El”, spunea Sfântul Apostol și Evanghelist Matei.

Citește și Acatist de Sfântul Andrei, protectorul românilor. Ce trebuie să scrii în el

Sf. Andrei, „cel dintâi chemat”

Sfântul Andrei este cunoscut și drept „cel dintâi chemat” (la apostolie). Se spune că el l-a însoțit pe Mântuitor prin toată Țara Sfântă. De asemenea, Sf. Andrei s-a pătruns de învățăturile lui Hristos, fiind martor la minunile Lui.

De asemenea, alături de ceilalți apostoli, Sfântul Andrei a suferit asistând la chinurile și umilințele prin care a trecut Iisus Hristos. El L-a văzut pe Mântuitor înviat în prima zi și după opt zile, dar și atunci când Domnul Le-a poruncit apostolilor să predice Evanghelia printre toate neamurile pământești.

În anul 1955, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis ca ziua praznicului Sfântului Andrei să fie marcată în calendar ca sărbătoare cu cruce roșie. În 1977, Sf. Andrei a fost proclamat „Ocrotitorul României”, 30 noiembrie devenind astfel sărbătoare națională.

Rugăciune către Sfântul Apostol Andrei

Se spune că Sfântul Andrei a început să propovăduiască Evanghelia în Asia Mică. De pe aceste meleaguri, el a călătorit și a ajuns în ținuturile dintre Dunăre și Marea Neagră, unde i-a creștinat pe geto-daci.

Având în vedere faptul că Sf. Apostol Andrei este considerat ocrotitorul românilor de pretutindeni, în ziua praznicului său trebuie să îi adresăm o rugăciune. Iată cum sunt una dintre cele mai frumoase dintre acestea:

Vezi și Superstiții de Sfântul Andrei. Ce trebuie să faci în această zi ca să ai noroc în noul an

„Pe propovăduitorul credinței la geto-daci și slujitor al Cuvântului, pe Andrei cel dintâi chemat să-l lăudăm, că pe strămoșii noștri i-a adus la cunoștința lui Hristos, crucea în mâini ținând și izbăvind din înșelăciunea vrăjmașului sufletele lor, pe care le-a adus la Dumnezeu ca dar bine primit. Pe acesta, toți românii să-l lăudăm și să-l cinstim, ca să se roage neîncetat lui Hristos Dumnezeu, ca să ne ferească de toată răutatea și să mântuiască sufletele noastre”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...