Numărul pensionarilor din România scade ușor, dar bugetul tot e prins în menghină: cât primește, de fapt, un vârstnic

Alexandru Ioanid 27.07.2019, 11:07
Numărul pensionarilor din România scade ușor, dar bugetul tot e prins în menghină: cât primește, de fapt, un vârstnic

Numărul pensionarilor a scăzut ușor în luna iunie față de luna precedentă, dar statul încă demonstrează că nu poate sau nu știe cum să aibă grijă de vârstnicii României. Pensia medie, cea primită de pensionarii care au ieșit la pensie la vârsta prevăzută de lege și care nu beneficiază diverse indemnizații speciale, este una extrem de mică. Guvernul a promis mai mult, dar nu se știe dacă se poate ține de cuvânt.

În România s-a tot vorbit de pensii speciale, indemnizații primite de anumite categorii de cetățeni privilegiați de legile sistemului. Apărătorii acestor indemnizații speciale susțin că ele sunt benefice pentru că răsplătesc activități extrem de grele derulate de-a lungul anilor.

Criticii susțin, însă, că au fost cadouri oferite de politicieni fără să se gândească la impactul unor astfel de decizii. Există pensii speciale chiar și pentru parlamentari, care sunt plătite din bugetul celor două Camere. Și se pregătesc și aleșii locali să intre în acest club select.

În tot acest timp, pensionarii trăiesc de pe o zi pe alta. Iar cifrele oficiale confirmă acest lucru.

Cât câștigă, în medie, un pensionar din România

Legea Pensiilor a trecut de Parlament

La sfârșitul lunii iunie, în România erau înregistrați în sistemul de asigurări sociale de stat 4.668.465 de pensionari.

Erau mai puțini față de luna precedentă, dar scăderea era una ușoară – 1.073 de pensionari dispăruseră din datele centralizate ale Casei Naționale de Pensii Publice. Surpriza vine, însă, atunci când sunt prezentate cifrele privind pensia medie.

Aceasta a fost de doar 1.118 de lei. Din nou, e vorba de indemnizația medie, ceea ce înseamnă că ecartul e destul de mare. Sunt foarte mulți pensionari care încasează pensii extrem de mici, în vreme ce foarte puțini se bucură chiar și de zeci de mii de lei pe lună.

Din datele CNPP reiese că numărul celor care s-au pensionat la limita de vârstă era de 3.571.694 persoane, dintre care 1.989.960 femei, în timp ce pensia medie în cazul acestora era de 1.347 de lei.

Pensie anticipată au primit, în iunie 2019, 19.183 de persoane (1.433 lei, pensie medie), pensie anticipată parţială 88.201 de persoane (1.029 de lei pensia medie) şi pensie de invaliditate 508.226 persoane (pensie medie de 627 lei), dintre care 47.471 persoane pentru gradul I de invaliditate (504 lei, pensie medie).

În aceeaşi lună, de pensia de urmaş au beneficiat 480.882 persoane (618 lei pensia medie), în timp ce ajutor social au primit 279 pensionari (290 de lei pensie medie).

Statul promite pensii mai mari. Dar are de unde să scoată banii?

Legea Pensiilor a fost promulgată recent de președintele Klaus Iohannis, care a avertizat, în repetate rânduri, Guvernul să aibă grijă cum își face calculele pentru a se asigura că, într-adevăr, promisiunile sunt și respectate.

Numai că impactul bugetar e uriaș. Numai anul acesta, odată cu creșterea punctului de pensie de la 1 septembrie, Guvernul se vede nevoit să scoată din buzunar 8 miliarde de lei.

Pentru anul viitor, va fi un impact de încă 25 de miliarde de lei. 

Până în 2021, punctul de pensie va ajunge la 45% din valoarea unui salariu mediu brut pe economie. În 2021, punctul de pensie ar urma să ajungă la 1.875 de lei.  Proiectul prevede tot patru categorii de pensii, ca în prezent:  cea de limită de vârstă, cea anticipată, cea de invaliditate şi cea de urmaş.

Urmăriți Impact.ro și pe