Numărul masiv de români care nu mai lucrează în aceste zile. Domeniile cele mai afectate

Raluca Juncu 04.04.2020, 14:14
Numărul masiv de români care nu mai lucrează în aceste zile. Domeniile cele mai afectate

Creșterea numărului de cazuri de îmbolnăviri în România a determinat o suspendare forțată a activității mai multor business-uri și companii. Acest lucru a generat un număr extrem de mari de români care au contractele de muncă suspendate sau încetate.

Peste 1 milion de români au contracte de muncă suspendate sau încetate

Situația din câmpul muncii la nivelul țării indică faptul că până vineri, 3 aprilie, la nivel naţional, s-au operat 180.170 de concedieri, cu aproximativ 25.000 mai multe decât la data de 1 aprilie, potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Muncii. Mai mult de 1 milion de români au contractele de muncă suspendate sau încetate, în contextul instabilității economice create de creșterea rapidă a numărului de cazuri de îmbolnăviri de coronavirus. Mai precis, 1 din 5 angajaţi români are contractul de muncă încetat sau suspendat.

Domeniile în care s-au realizat cele mai multe concedieri

  • domeniul comerţului- 35.501 de concedieri
  • industria prelucrătoare- 31.185 de concedieri
  • construcţii- 22.313 de concedieri

Situația contractelor individuale suspendate

În ceea ce prievește contractele individuale suspendate din România, în contextul epidemiei de COVID-19, datele de la Ministerul Muncii indică faptul că cifra acestora se ridică la 884.349. Dintre acestea, cele mai multe se regăsesc în următoarele domenii:

  • Industria prelucătoare- 274.870
  • Comerț cu ridicata și cu amănuntul- 179.041
  • Hoteluri și restaurante-  116.584

Pentru contractele individuale de muncă suspendate prin prisma faptului că activitatea companiei a fost afectată de măsurile adoptate pentru a stopa răspândirea coronavirusului, statul român plăteşte şomajul tehnic în valoare de 75% din salariul brut. Violeta Alexandru, Ministrul Muncii a subliniat că atât companiile, IMM-urile, cât și persoanele fizice autoizolate și înterprinderile individuale, vor primi, la cerere o indemnizație de șomaj tehnic. Valoarea acoperită de statul român va fi de 75% din salariul mediu brut, adică aproximativ 2300 de lei. Suma va fi acordată doar pe perioada stării de urgență.

Violeta Alexandru, Ministrul Muncii, despre beneficiarii șomajului tehnic. Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Violeta Alexandru, Ministrul Muncii, despre beneficiarii șomajului tehnic. Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Astfel, angajatorii care au salariați prin Contracte Individuale de Muncă (CIM) și pe care i-au înregistrat în REVISAL ca intrând în șomaj tehnic, se vor adresa Agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă din județul în care angajatorul are sediul social, se arată într-un comunicat de la Ministerul Muncii.

Alin Ignat, Secretarul de stat în Ministerul Muncii, a transmis, vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) au fost depuse până în prezent peste 22.000 de cereri pentru șomaj tehnic.

Urmăriți Impact.ro și pe