EXCLUSIV

Numărul infectărilor explodează, ce restricții se pregătesc pentru români? Medicul Adrian Marinescu: Am trecut în altă etapă a pandemiei, vor fi creșteri

Adriana Olaru 08.08.2022, 10:13
Numărul infectărilor explodează, ce restricții se pregătesc pentru români? Medicul Adrian Marinescu: Am trecut în altă etapă a pandemiei, vor fi creșteri

România se află în plin val șase provocat de pandemia de COVID-19, iar specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că trebuie să fim extrem de atenți când vine vorba de infectări. Chiar dacă noua subvariantă a Omicron nu produce un număr semnificativ de decese și cazuri grave, infecționiștii ne spun să fim atenție pentru că în următoarele săptămâni numărul îmbolnăvirilor ar putea atinge noi valori record.

Infectările provocate de varianta Delta a sars-cov-2 au fost cele mai agresive și atunci un număr foarte mare de oameni au murit sau au ajuns în secțiile de terapie intensivă cu forme severe. Odată cu vaccinarea însă și cu apariția variantei Omicron lucrurile s-au mai liniștit din punct de vedere epidemiologic, însă ne îndreptăm, din nou, spre un un vârf al infectărilor.

Tot mai mulți bolnavi la UPU

Astfel, în ultimele zile au fost înregistrate la fiecare 24 de ore mii de cazuri, cifre record pentru ultimele luni. Partea bună este că majoritatea celor infectați nu au avut forme severe de boală.

„Am trecut în altă etapă a pandemiei, etapa de conviețuire. Vor fi creșteri în ceea ce privește numărul de cazuri, dar nu ne așteptăm să fie un număr mare de cazuri grave. În aceste zile a crescut numărul celor vine la camerele de gardă, chiar dacă formele sunt ușoare sunt destul de greu de gestionat. Sunt sute de pacienți care trebuie să fie evaluați într-un timp destul de scurt și de aici pornește totul”, a explicat medicul Adrian Marinescu, director medical al Institutului Matei Balș din Capitală.

Cate zile trebuie sa stea in izolare persoanele infectate cu COVID-19 incepand cu luna iulie 2022
Cate zile trebuie sa Persoanele infectate cu COVID-19 trebuie sa stea in izolare, chiar daca nu mai este stare de alerta. Foto: unsplash.com

Marea problemă, explică medicii, este legată de faptul că mulți oameni care ajung la spitale au nevoie de monitorizare, chiar dacă nu au forme grave, iar fluxul destul de mare îi pune în dificultate pe specialiști.

Ce restricții ne așteaptă din toamnă

În ultimele zile, oficialii au anunțat la fiecare 24 de ore în jur de 6.000 – 7.000 de cazuri, însă au fost zile în acest nou val în care s-au înregistrat chiar și peste 12.000 de cazuri noi într-o singură zi. Marea temere a românilor ține de evntuale restricții care ar putea fi reintroduse în acest val pandemic sau în următorul val despre care a vorbit inclusiv ministrul Sănătății, profesorul Alexandru Rafila.

„Nu cred că vom aveam restricții, eu zic acum categoric nu, dar nici medicina nu vine cu aceste certitudini sută la sută. Nu cred că vor exista lucruri care într-adevăr să ne afecteze viața, așa cum s-a întâmplat în trecut, nu cred că vor fi nici la noi nici în altă parte, pentru că nu cred că noile variante vor fi mai virulente față de ce am avut. Însă masca de protecție în anumite situație rămâne o recomandare, în zonele aglomerate, pentru cei care sunt considerați, de exemplu, vulnerabili”, a mai spus medicul Adrian Marinescu.

Urmăriți Impact.ro și pe