Număr record de locuințe construite în București în 2020. Sunt cu 60% mai multe decât în anul precedent

Iancu Andreea 20.07.2021, 16:44
Număr record de locuințe construite în București în 2020. Sunt cu 60% mai multe decât în anul precedent

În ciuda faptului că mulți dezvoltatori din imobiliare s-au confruntat cu creșteri de prețuri la materialele de construcții, majorări cauzate de pandemia de coronavirus din ultimul an, un număr record de locuințe construite în București în 2020 a fost raportat de către Institutul Național de Statistică. Se pare că piața imobiliară din Capitală a crescut cu 60%, față de anul precedent înregistrându-se mai multe imobile în București. În plus, România se situează pe locul al doilea la numărul de locuințe aflate în construcție.

Număr record de locuințe construite în București în 2020

Pandemia a dus la schimbări majore în privința vieții românilor, afectând mai multe sectoare ale economiei. Totuși, piața de imobiliare pare să nu fi avut de suferit, cel puțin nu în Capitală. Un număr record de locuințe construite în București, arată că în 2020 dezvoltatorii au ridicat în continuare locuințe, în ciuda dificultăților cauzate de majorarea prețurilor la materialele de construcție sau a restricțiilor de circulație. Potrivit INS, aproximativ 66.000 de locuințe au fost finalizate în anul trecut, față de 66.626 de imobile finalizate în 2019.

Dintre acestea, cele mai multe locuințe finalizate au fost raportate în București, cu 60% mai multe față de 2019. Astfel, potrivit economica.net, un număr de 13.821 de imobile au fost construite, față de 8.647 de locuințe ridicate în urmă cu doi ani. Pe lângă Capitală, și județul Ilfov a înregistrat o creștere în construcția de locuințe, fiind finalizate 6.952 de imobile, în creștere cu 12,4% față de 2019. Printre zonele preferate de dezvoltatori se numără Tunari, cu aproximativ 1.400 de noi construcții. Și județul Timiș a înregistrat un record în 2020, cu peste 6.000 de imobile terminate.

Număr record de locuințe construite în București, în 2020
Capitala a înregistrat un număr record de locuințe construite în pandemie

România se află pe locul doi la numărul de locuințe în construcție

În ciuda majorării ușoare a prețurilor, dezvoltatorii din imobiliare se confruntă cu o cerere crescută pentru locuințe. Construcțiile rezidențiale au situat astfel România pe locul al doilea la locuințe în construcție, după Austria. Potrivit unui studiu realizat de Deloitte, în statul austriac se construiesc zece locuințe la mia de locuitori, în timp ce în țara noastră sunt ridicate aproximativ 7,5 imobile la mia de locuitori. Cifrele sunt cu mult mai mici față de Polonia, de exemplu, care ridică circa 5,7 locuințe la mia de locuitori.

În privința prețurilor, nu au fost înregistrate totuși creșteri importante. Același studiu raportează o creștere de 3,1%, calculată la o medie de 1.322 de euro/mp. În privința prețurilor la locuințele din România, cele mai scumpe sunt raportate în Cluj-Napoca, acolo unde un mp costă 1.800 de euro. Bucureștiul și Timișoara se păstrează la o valoare de 1.440 de euro/mp și respectiv 1.270 euro/mp. Totuși, sunt așteptate majorări de cel puțin 10% în perioadele următoare.