EXCLUSIV

Nu vom mai avea carduri de energie? „Statul va încerca să facă economii!” Cine face anunțul care vizează 4 milioane de români EXCLUSIV

Gabriela del Pupo 11.05.2023, 13:14
Nu vom mai avea carduri de energie? „Statul va încerca să facă economii!” Cine face anunțul care vizează 4 milioane de români  EXCLUSIV

Guvernul a adoptat ieri o Ordonanță de Urgență care afectează beneficiarii cardurilor de energie, aceștia pot plăti datorii din trecut, pot utiliza banii până la finele lunii decembrie a anului curent, dar li se și blochează cardurile dacă nu au fost eligibili când au făcut solicitarea. La prima vedere pare o măsură mai mult administrativă, menită să îndrepte anumite erori în implementarea măsurii de ajutor. Impact.ro a stat de vorbă cu profesorul de economie Bogdan Glăvan pentru a vedea cât timp mai poate continua acest tip de ajutor și dacă ne așteptăm ca și compensarea să continue iarna viitoare.

„Îmi este greu să cred că vor da înapoi cu prețurile, pentru că de aici câștigă statul bani”

După ce s-a plafonat și prețul, piața în plan internațional și-a mai revenit, nu se știe dacă măsura compensării sau alte măsuri de ajutor vor mai avea un impact bugetar atât de mare, și dacă vor mai putea fi susținute. Guvernul vorbește despre o gaură în buget, despre „strâns cureaua”, dar fără compensare vom ajunge să plătim prețul dublu față cel de dinainte de criză. Statul a adus foarte mulți bani la buget în această perioadă din taxe și suprataxări, și nu este de așteptat ca în perioada următoare tactica să se schimbe.

„Depinde de ce calcule vor face, acum prețurile sunt altele, au plafonat prețul pe piața en-gros, nu mai este limpede ce poți să plafonezi și care este impactul. Trebuie văzut cum evoluează prețurile internaționale. În funcție de asta se vor ghida. Îmi este greu să cred că vor da înapoi cu prețurile pentru că de aici câștigă statul bani. Politica pe care o vor duce în continuare va fi să încerce să nu cheltuiască pe compensări sau să stoarcă de aici niște bani, în condițiile în care energia se ieftinește. Îmi este greu să anticipez ce vor face.

Măsura aceasta punctuală este în logica lucrurilor, evident că nu au fost în stare să scrie din prima. Mi se pare evident că statul va încerca să facă economii, depinde foarte mult de cum va evolua piața internațională. În momentul în care la benzină și motorină s-au stabilizat prețurile, au renunțat la compensarea aceea de 50 de bani, așa vor face și aici. Statul nu poate să întrețină subvenția aceasta la infinit, și nici nu este normal.”, spune Bogdan Glăvan.

Acesta a mai precizat că statul poate încuraja producția de energie ieftină în România pentru asigurarea unui preț la nivelul celor din afară, dar în nici un caz nu se poate reveni la piața reglementată de acum 10 ani.

„O comparație poate fi făcută cu ajutorul pentru pensionari. Ele vor înceta, dat prețurile vor da înapoi? Nu, dar ei vor trebui să stopeze ajutoarele, vor spune că inflația a scăzut și anul acesta vă dăm un singur ajutor, nu vă mai dăm din 2 în 2 luni. Atunci se va vedea cu adevărat scăderea puterii de cumpărare. Ei au luat bani prin inflație și i-au redistribuit, dar nu definitiv, printr-o creștere a veniturilor. La fel este și în energie, e logic.”, mai spune economistul.

Cum arată și de când se distribuie cardurile de energie. Românii primesc 1.400 de lei ajutor de la stat pentru factura la curent

„Clarificările răspund unor situaţii întâlnite în cursul implementării”

Marcel Boloș, ministrul MIPE (Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene), spune că modificările vin în sprijinul cetățenilor și au venit în urma unor discuții cu responsabilii pentru implementarea programului de ajutor. De asemenea acesta a precizat că una dintre modificări permite celor cu datorii restante să le achite, deși se precizează faptul că penalizările aferente întârzierilor vor fi achitate de consumatori.

”Cardurile pentru achitarea facturilor la energie acordate persoanelor vulnerabile pot fi utilizate ca instrumente de plată de două luni şi jumătate, timp în care am monitorizat permanent derularea programului, împreună cu reprezentanţii Companiei Naţionale Poşta Română, şi am căutat permanent soluţii de îmbunătăţire a implementării. Obiectivul nostru principal este ca beneficiarii să se poată folosi de banii acordaţi prin intermediul cardului de energie, iar utilizarea acestuia să fie cât mai simplă şi rapidă. Clarificările pe care le-am adoptat astăzi în şedinţa de Guvern răspund unor situaţii întâlnite în cursul implementării, astfel încât toţi cei care au dreptul să primească acest sprijin să îl poată accesa, indiferent de tipul de energie folosit, şi să permitem totodată şi achitarea datoriilor restante începând cu 1 februarie 2022”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

Iată principalele modificări aduse: 

Una dintre modificările aduse OUG nr. 166/2022 vizează completarea tipurilor de energie care fac obiectul sprijinului temporar aferent anului 2023. Astfel, pe lângă energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire, măsura o să vizeze și pe butanul, rumegușul, cărbunele, brichetele sau alți combustibili lichizi sau solizi.
Documentele justificative prin care se face dovada datoriilor față de furnizorii de energie pot să cuprindă datorii restante începând cu 1 februarie 2022, cu condiția ca factura să fie emisă după data de 1 ianuarie 2023. Mai mult, se elimină trimiterile la sezonul rece 2022 – 2023, pentru ca prima tranșă de 700 de lei să fie utilizată până la 27 decembrie 2023, față de 30 iunie 2023, cum era până la acest moment.
Totodată, se introducere prevederea privind anularea cardului și sistarea plăților către beneficiarii de sprijin, în cazul în care se constată că la momentul acordării sprijinului beneficiarul nu era eligibil pentru primirea sprijinului.
Plățile pentru datoriile față de furnizorii de energie nu pot include penalități sau alte daune/interese pentru plata cu întârziere a cheltuielilor cu energia, aceste cheltuieli fiind în sarcina beneficiarului de sprijin.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...