Nu trageți în Briliant!

Mariana Podeanu 30.11.2020, 17:07
Nu trageți în Briliant!

A explodat Internetul, vuiesc buletinele de știri din sport că Adrian Mutu este targetul lui Neluțu Varga pentru a o prelua pe CFR. Și că răspunsul Briliantului este da. În oricare altă situație, informația n-ar produce valuri nici cât o monedă de 50 de bani aruncată într-un pahar.

Nu trageți în Briliant!

De ce? Pentru că vreau să-mi spuneți mie, cinstit, dacă ați fi tineri antrenori, dornici de afirmare și de a acumula cât mai multă experiență, câți ați spune pas? Câți? Cine oare ar refuza o asemenea provocare, care nu se ivește decât poate câtorva norocoși din această viață?

Vă spun eu. Niciunul dintre voi, dintre noi n-ar refuza. Fără excepție. Când ai ceva vână, talent și dorința imensă de a face carieră la nivel excepțional, când ai dorința incredibilă de a demonstra că poți infinit mai mult decât ai putut ca jucător, n-ai cum să spui nu. Nu te lasă pedigree-ul.

Cum Doamne, iartă-mă, să refuzi pe vremurile astea o așa ocazie? Decât dacă nu ești cumva un fricos care nu are încredere în el și e convins că ar fi cam mare pentru tine treningul de antrenor al unei campioane în exercițiu, fie ea și în derivă.

Desigur că declarativ ar fi posibil. Că vorba ceea, e plină lumea de ipocriți, așa că de ce ar lipsi ei cu desăvârșire din fotbalul nostru cel de toate zilele? S-ar găsi unul sau altul care ar spune că nu s-ar fi pupat cu filosofia lui Varga. Dar am curaj să joc la pariuri că în aceste situații, e ca-n fazele controversate analizate și întoarse de VAR. Nu e penalty, pentru că n-a existat ”contact”.

Cum spuneam, ca să reiau ideea, e că într-o altă conjunctură, eventualul descălecat al Briliantului la CFR ar fi fost privit doar prin ecranul unei știri corecte, firești cumva prin prisma numelui deținut de fotbalist și anvergura clubului în discuție. Și senzaționalul s-ar fi oprit aici.

Acum însă e momentul patrioților de serviciu, care în curând își vor umple wall-urile cu steaguri tricolore și vor fi mândri că sunt români pe 1 și 2 decembrie, din fața ceaunului cu fasole și ciolan. E momentul lor, ca între un mic și-o bere, să-și mai aducă aminte puțin de păcatele tinereții lui Mutu și să-l ia de guler, răstit, că lasă naționala mică pentru interesul propriu.

E prilejul perfect al celui trimis de nevastă cu lista în mână după pătrunjel și zeamă de varză la piață să-și umfle și el tărâța pe lângă bol. Și să se bată cu pumnul în piept, arătându-i lui Mutu obrazul, în cazul în care i-ar lăsa pe tricolorii Under 21 ca să-și urmeze drumul spre glorie, via CFR.

Din punctul meu de vedere, dacă Mutu face ceea ce se aude și va merge să antreneze pe CFR, ar face fix ceea ce trebuie. Ceea ce-i trebuie, în ideea de a lucra la propriile vise. Ar fi o cărămidă solidă, pusă la baza unei cariere unde nu este suficient doar să fii tobă de fotbal, tobă de teorie și tobă de practică, sau să ai un bun impersar. Trebuie să fii asumat. Iar această asumare presupune și să iei decizii care nu plac tuturor și pe marginea cărora vor existat n debate-uri.

Da, Mutu cred că este asumat. Așa cum a semnat și și-a asumat și toate comentariile care au decurs din faptul că nu va merge cu echipa lui la olimpiadă. L-a deranjat, indiferent ce ar spune el, situația bizară de a-l lăsa pe Rădoi să fie antrenorul naționalei mici la Tokyo, dar și-a asumat. Dacă a ales CFR-ul, Mutu va fi iarăși asumat. Își va asuma tot. De la respectul celor care-i vor aprecia curajul și până la hate-ul de care nu-l vor scuti nici microbistul de rând, nici ”prietenii” lui obișnuiți din mass-media.

Urmăriți Impact.ro și pe