EXCLUSIV

Nu toţi credincioșii vor putea asista la slujba de Înviere din biserică. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române: ”Sunt reguli stricte”

Alexandru Catalan 21.04.2021, 18:49
Nu toţi credincioșii vor putea asista la slujba de Înviere din biserică. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române: ”Sunt reguli stricte”

Preoții parohi şi stareții mânăstirilor vor avea anul acesta o misiune suplimentară, în perioada premergătoare şi imediat următoare Sărbătorii Pascale. Printre altele, ei vor trebui să calculeze, de la caz la caz, numărul persoanelor care vor putea intra în lăcașul de cult pe care-l conduc. Mai mult, tot ei vor trebui să se îngrijească şi de marcarea corespunzătoare a locurilor în care vor putea sta credincioșii, pentru a respecta normele legale privind distanțarea fizică.

Credincioșii vor respecta reguli stricte în noapta de Înviere, în biserici

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, ne-a vorbit, în interviul pentru impact.ro, despre toate aceste reguli stricte impuse de autorități pentru noaptea de Înviere și pentru slujba de Paște.

“Preoţii au anul acesta şi această misiune, de a asigura un anume număr de persoane la celebrările specific acestei perioade, astfel încât să se respecte o distanţare de doi metri între persoane, în condiţiile în care fiecăruia va trebui să i se asigure o suprafaţă de protecţie de patru metri pătraţi, după cum susţine legea”, a precizat, pentru impact.ro, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu. Încă confruntat cu anumite probleme de sănătate, Vasile Bănescu mai spune că nu are dubii asupra faptului că preoţii ortodocşi se vor achita de toate aceste noi reguli cât mai bine cu putinţă.

Credinciosii vor respecta reguli stricte in noaptea de Inviere, in biserici
Credinciosii vor respecta reguli stricte in noaptea de Inviere, in biserici, potrivit lui Vasile Banescu(foto), purtator de cuvant BOR

”Preoţii vor putea celebra slujbele în interiorul bisericilor, cu asigurarea unui număr limitat de credincioşi în interior”.

Sfintele slujbe din perioada  24 aprilie – 7 mai, adică cele din perioada premergătoare Duminicii Floriilor din acest an şi cele din sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, marcată în prima vineri de după Paşti, vor avea parte de reguli sanitare stricte din cauza actualei pandemii de COVID-19.

Preoţii vor putea celebra slujbele în interiorul bisericilor, cu asigurarea unui număr limitat de credincioşi în interior, care va diferi de la biserică la biserică, în timp ce restul comunităţii va trebui să asiste din exterior. Dacă condiţiile legate de starea vremii o vor permite, cele mai multe slujbe se vor ţine în aer liber, în curtea bisericilor sau în imediata lor apropiere, acolo unde se poate, mai precizează acelaşi Vasile Bănescu.

”Fiecare unitate de cult va pregăti mai mulţi voluntari, care vor purta ecusoane personalizate”

De precizat că, în cazul slujbelor ţinute în aer liber, distanţarea dintre credincioşi va fi de 1,5 metri. De asemenea, vor fi menţinute şi regulile care se cunosc deja şi anume cele legate de dezinfectarea mâinilor la intrarea în lăcașul de cult, de purtarea obligatorie a măștii sanitare, astfel încât aceasta să acopere şi gura, și nasul fiecărui credincios participant. În comunicatul Patriarhiei Române, trimis tuturor parohiilor ortodoxe din ţară, s-a anunțat: “Fiecare unitate de cult va pregăti mai mulţi voluntari, care vor purta ecusoane personalizate, pentru a asigura desfășurarea în bune condiții a sfintelor slujbe și a activităților specifice perioadei prepascale, pascale şi postpascale”.

Potrivit Patriarhiei, preoții au datoria de a aduce, din timp, la cunoștința credincioșilor programul evenimentelor religioase pe care le vor organiza în perioada de Paşti, dar și a recomandările făcute de către autorităţile statului, legate de respectarea normelor igienico-sanitare în vigoare. La rândul lor, autorităţile statului au anunţat deja că nu se vor implica în chestiunea organizării interne a modului de desfăşurare a slujbelor de Florii şi de Paşti. Vasile Bănescu a mai confirmat, pentru impact.ro, că şi în acest an va fi adusă lumina Învierii de la Ierusalim, păstrându-se astfel o tradiţie mai veche. Evenimentul va avea loc în seara zilei de sâmbătă, 1 mai, ora sosirii aeronavei care va transporta lumina Învierii urmând a fi cunoscută ulterior.

Urmăriți Impact.ro și pe