Nu te mai uita la televizor înainte de culcare. Iată ce au descoperit cercetătorii

Iancu Andreea 21.01.2022, 18:34
Nu te mai uita la televizor înainte de culcare. Iată ce au descoperit cercetătorii

Mulți dintre noi cunoaștem faptul că uitatul la televizor înainte de culcare nu este benefic. Se pare că cercetătorii au ajuns la concluzii importante, care privesc calitatea somnului nostru atunci când adormim la televizor. Un studiu recent dezvăluie ce se întâmplă în creierul nostru atunci când uităm televizorul deschis peste noapte.

De ce nu trebuie să ne uităm la televizor înainte de culcare

Unii dintre noi s-au obișnuit să adoarmă la televizor, cu zgomotul programelor TV pe fundal. Dincolo de faptul că rutina de somn nu ar trebui să includă sub nicio formă uitatul la televizor înainte de culcare, păstrarea acestui dispozitiv aprins pe parcursul nopții poate reprezenta o problemă. Cercetătorii de la Universitatea din Salzburg, care au întocmit un studiu recent, publicat pe 17 ianuarie, în revista „Journal of Neuroscience” aduc explicații.

Oamenii de știință au reușit să demonstreze de ce nu ar trebui să ne uităm la televizor înainte de culcare, precum și modul cum ne influențează somnul acest obicei. Conform cercetărilor, citate de stiridinlume.ro, creierul uman va acorda atenție sporită vocilor necunoscute pe parcursul somnului, rămânând în alertă în cazul unor potențiale amenințări.

De ce nu trebuie să te uiți la televizor înainte de culcare
De ce nu trebuie să te uiți la televizor înainte de culcare

Ce au descoperit cercetătorii în analiza lor

Specialiștii au monitorizat activitatea creierului unor adulți care dormeau pentru a vedea ce reacție au aceștia la vocile familiare, precum și la cele necunoscute. Astfel, în timpul somnului, creierul uman a reacționat la vocile necunoscute prin mișcări oculare rapide, în prima etapă a somnului (NREM). Cu toate acestea, în etapa profundă a somnului (REM), cercetătorii nu au obținut aceleași rezultate.

Potrivit oamenilor de știință, acest lucru se întâmplă din cauza modificărilor microstructurii din creier. Chiar și atunci când dormim, creierul monitorizează ce se petrece în jurul nostru și, deși avem ochii închiși, acesta se folosește de restul simțurilor pentru a se păstra în alertă. Există totuși un echilibru între nevoia de odihnă și starea de protecție asupra corpului.

Cum reacționează creierul la vocile necunoscute

Potrivit oamenilor de știință, creierul oferă un răspuns diferit la vocile necunoscute față de cele cunoscute. Acest fapt se datorează procesului evolutiv, păstrând însă starea de alertă atunci când poate apărea un pericol potențial. Studiul sugerează că vocile necunoscute, precum cele din cadrul programelor de televiziune, împiedică somnul odihnitor, creierul fiind într-o permanentă stare de alertă.

„Descoperirile noastre evidențiază discrepanțe în răspunsurile creierului la stimulii auditivi pe baza relevanței acestora pentru persoana care doarme. Rezultatele sugerează că vocea nefamiliară este un promotor puternic al răspunsurilor creierului în prima etapă a somnului”, spun cercetătorii în lucrarea lor, potrivit Daily Mail.

Voluntarii participanți la studiu au fost monitorizați cu un echipament de polisomnografie pe tot parcursul unei nopți complete de somn. În timp ce vocile familiare au declanșat unele reacții, doar cele provenite de la surse necunoscute au dus la schimbări majore în activitatea cerebrală. Răspunsurile creierului la vocea necunoscută au devenit mai rare pe măsura trecerii nopții, aceasta devenind familiară.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...