Nu scăpăm încă de frig în România. Temperaturile coboară din nou până la 0 grade

Cristian Cojocaru 12.04.2021, 17:39
Nu scăpăm încă de frig în România. Temperaturile coboară din nou până la 0 grade

Deși în aceste zile pare că primăvara și-a intrat în rol, totuși meteorologii anunță cât timp vom mai avea parte de frig în România. Astfel, potrivit prognozei meteo pentru următoarele zile, temperaturile vor cunoaște o scădere importantă.

Cât timp vom mai avea parte de frig în România

Zilele de vreme caldă urmează să fie înlocuite de cele cu temperaturi scăzute. Potrivit meteorologilor temperaturile se vor situa între 0 și 8 grade Celsius, cu precădere în zonele montane. Începând cu data de 16 aprilie, vremea se va încăzi treptat. Astfel, în intervalul 12-15 aprilie, vremea se va răci treptat în zona Banatului, valorile termice ajungând mult mai scăzute comparativ cu cele normale în această perioadă.

Încălzirea vremii va începe cu data de 16 aprilie, astfel că regimul termic se va apropia de normalul perioadei prin valori medii ale maximelor de 15-16 grade, în timp ce minimele se vor situa ântre 4-5 grade. În jurul date de 19 aprilie, probabilitatea de averse va fi mai mare, iar local, semnificativ cantitative, însoțite de descărcări electrice.

În Crișana se va răci treptat în intervalul 12-15 aprilie, ajungând la valori mult mai scăzute decât cele normale cu medii de aproximativ 6-7 grade, în timp ce minimele vor arăta valori cuprinse între 1-2 grade. Încălzirea vremii va surveni în intervalul 16-19 aprilie, apropiindu-se de regimul termin normal. În jurul date de 20 aprilie sunt așteptate ploi, iar trecător însoțite de descărcări electrice.

Răcirea vremii în Transilvania va începe cu data de 12 aprilie, astfel că valorile termice vor fi mai scăzute decât cele normale în cea de-a doua decadă a lunii aprilie, cu valori cuprinse între 6-7 grade, în timp ce minimele se vor situa între -1 și 0 grade. Încălzirea vremii va începe cu data de 16 aprilie.  Pe tot intervalul de prognoză, probabilitatea precipitațiilor va fi ridicată.

Zona Maramureșului se va confrunta cu răcirea temperaturii în intervalul 13-15 aprilie, ajungând la valori termice diurne de 6 grade în timp ce minimele vor coborî la 2-3 grade. Încălzirea vremii va avea loc începând cu data de 16 aprilie, apropiindu-se de regimul termic normal. În intervalul 13-16 aprilie și în jurul datei de 20 aprilie va fi ridicată probabilitatea pentru precipitații, local mai însemnate cantitativ.

Ploi moderate cantitativ in perioada 13-16 aprilie in mare parte a tarii
Ploi moderate cantitativ in perioada 13-16 aprilie in mare parte a tarii

Cum va fi vremea la munte

În Moldova se va încălzi ușor la începutul intervalului, atunci când maximele vor arăta valori cuprinse între 18-19 grade, după care se va instala perioada de frig în această zonă din România. În intervalul 14-17 aprilie, maximele vor atinge temperaturi de 10-12 grade, cu mult sub valorile normale ale acestei perioade. Ploile își vor face apariția temporar în cea mai mare parte a intervalului, iar pe arii mai extinse în intervalul 14-16 aprilie.

Pentru cei care ajung în zona Dobrogei, aceștia for întâșni temperaturi apropiate de cele ale regimului normal în primele două zile, cu valori cuprinse între 15-15 grade, iar începând cu data de 14 aprilie, vremea va deveni mai rece. Temporar, va ploua în cea mai mare parte a intervalului, cu precădere în data de 14 aprilie.

În zona Munteniei vremea va fi predominant caldă în primele două zile ale intervalului cu temperaturi cuprinse între 18-20 de grade, după care se va răci treptat, ajungând la valori de 11-12 grade Celsius. Începând cu data de 17 aprilie, tendința temperaturilor va fi de creștere ușoară până la valor de 16 grade. Temporar va ploua, mai ales în data de 14 aprilie cu cantități moderate de precipitații.

Și în Oltenia se va cunoaște o scădere a temperaturilor în perioada 14-16 aprilie. În timpul zilei, acestea se vor situa în jurul valorilor de 10-12 grade Celsius, urmând ca în data de 17 aprilie, acestea să crească treptat până la maxime de 16-17 grade. Va ploua în general, moderat cantitativ, cu precădere în zilele de 13-14 aprilie.

În cazul zonelor montane, primele două zile vor arăta temperaturi maxime de 9-10 grade, după care vremea se va răci accentuat. În perioada 14-16 aprilie, temperaturile vor scădea până la 0 – 2 grade, iar începând cu data de 17 aprilie, aceste vor cunoaște o creștere ușoară, ajungând până la valori care vor arăta aproximativ 6 grade în termometre. Precipitațiile vor fi slabe în cea mai mare parte a intervalului, mai ales sub formă de ploaie, excepție făcând intervalul 13-16 aprilie, când acestea vor fi moderate cantitativ și sub formă de ninsoare.