Nu scăpăm de vremea rea. România, sub asediul ploilor torenţiale, vijeliilor şi grindinei

Elena Avramescu 14.06.2022, 11:29
Nu scăpăm de vremea rea. România, sub asediul ploilor torenţiale, vijeliilor şi grindinei

În cursul zilei de marți, 14 iunie, meteorologii au emis o nouă avertizare cod galben de ploi torenţiale, vijelii şi grindină, pentru Capitală şi 11 judeţe. Avertizarea este valabila de marți şi se încheie miercuri dimineaţă, fiind vizat și litoralul. În plus, avertizarea cod galben va fi în vigoare de marți, de la ora 12.00, și până miercuri, la ora 6.00.

Ploi și vijelii în București și 11 județe din țară

Conform meteorologilor, în intervalul menționat, în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei și local în Carpații Meridionali și de Curbură, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și vijelii (viteze la rafală de 60…80 km/h) și pe alocuri grindină.

Cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp și izolat 40…60 l/mp.

ANM a emis cod galben de vijelii si ploi puternice in aproape toata tara
Vijelii si ploi puternice in multe judete din tara

Cod galben de vreme rea în Capitală

În București, gradul de instabilitate atmosferică va creşte, iar până miercuri dimineață, vor fi perioade cu ploi torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și posibil vijelii și grindină, conform ANM. Cantitățile de apă vor putea să depășească 10-20 l/mp și izolat, 25-30 l/mp, temperatura maximă va fi de 28 de grade Celsius, iar cea minimă, de 16 grade Celsius.

În acest caz, ISU recomandă următoarele: pentru persoanele aflate pe stradă, se va evita adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie, să fie sistate activitățile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime, să fie închise toate ferestrele locuinţelor şi altor categorii de construcţii și să se evite atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.

Până acum, în primele 12 zile din iunie meteorologii au emis deja 159 de avertizări nowcasting, dintre care două au fost cod roșu. Astfel că se menține astfel tendința din luna anterioară, în care s-a constatat, comparativ cu perioada similară a anului trecut, că a crescut intensitatea fenomenelor meteorologice severe, a atenționat directorul ANM, Elena Mateescu.

Urmăriți Impact.ro și pe