Nu scăpăm de mască nici după pandemie. Ce spun specialiştii

Nicu Stan 04.05.2021, 08:42
Nu scăpăm de mască nici după pandemie. Ce spun specialiştii

Nu scăpăm de mască nici după pandemie. Ce spun specialiştii despre purtarea măștilor de protecție după ce coronavirusul va fi înfrânt, vedeți în articolul de mai jos.

S-ar putea să purtăm masca de protecție chiar și după eradicarea pandemiei. Cercetătorii spun că nu avem încotro

Sunt vești proaste, din păcate, după ce s-a aflat că nu scăpăm de masca de protecție nici după pandemie. Specialiștii au făcut anunțul care va supăra multă lume.

Românii asociază masca de protecţie cu coronavirusul şi speră că, odată ce pandemia va fi eradicată se va renunța și la purtarea acesteia. Cu toate astea, o cercetare realizată de oameni de știință din Ungaria şi România relevă faptul că există o altă problemă gravă care ne afectează serios sănătatea şi care ne-ar putea obliga să purtăm în continuare masca de protecție, dacă nu se va găsi rapid o altă soluţie.

Poluarea ne-ar putea obliga sa purtam masca si după pandemie
Poluarea ne-ar putea obliga sa purtam masca si după pandemie

Vaccinul nu este suficient pentru a se renunța la masca de protecție

Cercetătorii din toată lumea şi implicit şi din țara noastră vorbesc despre finalul pandemiei de coronavirus, despre o rată de vaccinare cât mai mare şi renunţarea la purtarea măştilor de protecţie. Însă, există un mare risc să purtăm masca şi după finalul pandemiei, anunță presa din Ungaria.

”Dacă nu luăm măsuri împotriva poluării aerului, va trebui să purtăm mască de protecție și după epidemia cu noul coronavirus”, a atras atenția Grupul de lucru pentru calitatea aerului.

Arderea deșeurilor, procedeu foarte toxic

Conform unei cercetări comune, efectuate de specialiști din România și Ungaria, 5% din încălzirea rezidențială implică arderea deșeurilor, iar în acest fel în aer ajung compuși toxici. Arderea deșeurilor menajere reprezintă chiar de sute de ori riscuri mai mari pentru sănătate decât au considerat până acum experții din domeniu, mai scriu ziariștii de la Infostart.hu.

Oamenii de știință ungari și români au demonstrat că în fiecare localitate studiată de ei, Budapesta și București, precum și în localitățile mai mici din mediul rural, există compuși nocivi în aer, rezultați din urma arderilor deșeurilor solide.

Cât poluează aerul arderea deșeurilor

De asemenea, conform măsurătorilor, arderea deșeurilor contribuie în medie cu 5% la poluarea aerului. ”Deși acest procent de 5% pare puțin, trebuie luat în considerare că efectul dăunător asupra sănătății poate fi de sute de ori mai mare decât restul de 95%”, a spus directorul de proiect al Grupului de lucru pentru calitatea aerului.

Judit Szego, cercetător de mediu, a precizat că numai în Ungaria s-a descoperit decesul prematur a 13.000 de persoane pe an, însă poluarea poate fi responsabilă de moartea mai multor oameni, întrucât aceste substanțe sunt mai toxice de până la mii de ori mai mult decât emisiile în mediu a unei sobe pe lemne.

Deșeurile pot fi duse în depozite speciale

”Cu toate că și în prezent aceste deșeuri pot fi transportate gratuit până la o anumită cantitate în depozite special amenjate, este mult mai ușor să aștept acțiunea de eliminare anuală a deșeurilor, însă șansele sunt foarte mari ca aceste deșeuri să fie luate acasă de cineva cu scopul arderii lor pentru încălzirea gospodăriei, ceea ce are efecte toxice foarte mari”, a precizat Judit Szego.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI