Nu pe gură se transmite noul virus! Descoperire neașteptată a cercetătorilor

Luiza Moldovan 06.05.2020, 16:33
Nu pe gură se transmite noul virus! Descoperire neașteptată a cercetătorilor

Două celule speciale din interiorul nasului au fost identificate drept poartă de intrare pentru virusul care provoacă Covid-19. Cercetătorii au descoperit că celulele-cil și cele calcioase au niveluri crescute de proteină, pe care virusul le folosește ca să intre în celulă.

Nu pe gură se transmite noul virus! Descoperire neașteptată a cercetătorilor

E o descoperire importantă, făcută de cercetătorii de la Wellcome Sanger Institute, University Medical Centre Groningen, University Cote d’Azur and CNRS, Nisa și colaboratorii.

În studiu se mai arată că celulele ochiului și cele ale altor organe au, de asemenea, un înveliș proteic care îi permite virusului să se atașeze de celulă. Studiul mai arată cum o proteină-cheie se adaptează genelor sistemului imunitar și identifică ținte potențiale – acest lucru știut fiind, ajută la dezvoltarea unor tratamente.

Covid-19 afectează plămânii și căile respiratorii. Simptomele sunt asemănătoare unei răceli și includ febră, tuse, durere în gât. Unele persoane pot să fie asimptomatice și să transmită virusul. În cele mai rele cazuri, virusul cauzează dezvoltarea unei pneumonii, care poate duce la deces. Se crede că virusul se răspândește prin picături emise prin vorbire, tuse sau strănut. Până acum, virusul s-a răspândit în 184 de țări și a revendicat mai mult de 250.000 de vieți.

Posibile porți de intrare în corp ale virusului, despre care nu știai până acum

Pentru a descoperi ce anume celule ar putea fi implicate în transmiterea Covid-19, cercetătorii au analizat mai multe tipuri de celule: din plămâni, nas, ochi, intestinul gros, inimă, rinichi și ficat. Cercetătorii au vrut să vadă care dintre cele două intrări-cheie, proteice, sunt folosite de virus pentru a intra în celulă.

Dr. Waradon Sungnak, primul autor al lucrării de la Institutul Wellcome Sanger Institute, a spus:

„Am găsit că receptorii proteinici – ACE2 – și TMPRSS2 protează care pot activa intrarea SARS-COV-2 sunt exprimate în celule din diferite organe, inclusiv celulele din interiorul nasului. Apoi, am prelevat celulele care produc mucus, care au cele mai mari niveluri de proteină dintre toate celulele de pe calea respiratorie. Asta face ca aceste celule să fie primele căi pentru intrarea virusului în organism”.

Dr. Martijn Nawijn și Maarten van den Berge, ambii din Centrul Medical al Universității Groningen din Olanda, spune:

„Este pentru prima dată când acest tip de celule a fost asociat cu Covid-19. Pe câtă vreme sunt mulți factori care contribuie la rata de transmisibilitate a virusului, cercetările noastre confirmă ratele rapide de creștere a infecțiilor văzute până acum. Localizarea acestor celule, înăuntrul nasului, le face foarte accesibile virusului și, de asemenea, pot asista virusul în transmiterea către alți purtători”.

Descoperiri despre coronavirus la care nu s-ar fi așteptat nici măcar umea științifică foto: dpnsee.org
Descoperiri despre coronavirus la care nu s-ar fi așteptat nici măcar lumea științifică foto: dpnsee.org

Virusul intră și prin lacrimi în corp

Acest tip de proteine care servesc drept poartă de intrare a virusului au fost găsite în celule ale corneii și în intestine. Ceea ce sugerează că o altă posibilă cale de infectare poate fi canalul lacrimal și o posibilă transmisie orală-fecală.

Când celulele se luptă cu o infecție, mai multe tipuri de celule ale sistemului imunitar sunt activate. Studiul a arătat că producția de receptori ACE2 se activează, probabil, în același timp ca alte gene imune.

Această cercetare a fost condusă în cadrul unui consortium global denumit Atlasul Celulelor Umane, care este destinat să creeze o hartă de referință ale tuturor celulelor umane, pentru înțelegerea sănătății și a bolii.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe