„Nu mai sunt bani de salarii în multe domenii”. Unde plănuiește Guvernul Orban să facă restructurări

Raluca Juncu 08.11.2019, 16:49
„Nu mai sunt bani de salarii în multe domenii”. Unde plănuiește Guvernul Orban să facă restructurări

Guvernul lui Ludovic Orban începe procesul de adoptare al primelor măsuri propuse încă de dinainte de a fi învestiti Cabinetul său. După restrângerea numărului de ministere, Ludovic Orban spune că este necesară o restructurare bugetară pe care se pare că urmează deja să o aplice, după spusele acestuia.

Potrivit celui mai recent anunț lansat de Ludovic Orban, premierul României, urmează o serie de concedieri masive la nivelul aparatului de stat. Acesta a anunțat, astăzi, că urmează reduceri de cheltuieli cu personalul bugetar.

 

Primele restructurări

 

Anunțul a fost făcut după ce Orban a avut o întrevedere cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în această după-amiază, la care a participat și ministrul de finanțe, Florin Cîțu. În cadrul întâlnirii, oficialii au discutat despre o posibilă înghețare a salariilor, soluție avansată în această dimineață de către Mugur Isărescu. Premierul însă a evitat să spună clar acest lucru și că se va merge în continuare pe o politică salarială care să fie sustenabilă, transmite antena3.ro.

„Cu siguranță vor urma reduceri, inclusiv pe parte de cheltuieli de personal. În 2019, cea mai mare parte de creșteri o reprezintă cele cu cheltuieli de personal, care sunt de 25%. Înseamnă restructurări ale aparatului administrativ care să fie conforme cu viziunea asupra modului cum trebuie să funcționeze optim fiecare instituție”, a explicat Ludovic Orban.

Mai mult decât atât, Șeful executivului spune că a început deja această restructurare adminstrativă, oferind exemplul secretarilor de stat și subsecretarilor de stat pe care deja i-a demis. Este vorba de aproximativ 80 de persoane.

Ce spune Mugur Isărescu despre restructurările bugetare? Foto: Inquam Photo/ Octav Ganea

În ultimele zile, Ludovic Orban, alături de ministrul de Finanţe, au lansat avertismente îngrijorătoare în legătură cu banii românilor. „Nu mai sunt bani de salarii în multe domenii”, spun aceştia. Şi Mugur Isărescu a declarat , în această dimineaţă , că îngheţarea salariilor ar fi o soluţie. Guvernatorul BNR a transmis totuși că el este optimist cu privire la situația deja delicată în care se află economia României, situație în care s-a ajuns în urma creșterii salariale din ultimii ani, dar și a producției interne care nu a putut să facă față acestei cereri venite tocmai din acest consum mai mare pe baza acestor majorări salariale la nivelul administrației din ultimii ani.

Urmăriți Impact.ro și pe