Cele mai multe persoane obișnuiesc să pună fasolea boabe la înmuiat în apă înainte de a o găti. Însă, acesta nu este cel mai bun mod de preparare. Un truc surprinzător o face extrem de gustoasă. Acesta este foarte popular în Bulgaria.
Trucul ce face fasolea boabe extrem de gustoasă a fost descoperit de persoane care sunt adepte ale gusturilor neconvenționale și care obișnuiesc, astfel, să experimenteze constant în bucătărie.
Indiferent de cum ar fi gătită fasolea boabe, este recomandat ca aceasta să fie pusă la înmuiat în prealabil în bere. În acest fel, capătă o aromă aparte, ce se potrivește perfect cu cea de carne și legume.
Unul dintre felurile de mâncare la care puteți aplica acest truc este iahnia de fasole de post. Ingredientele necesare sunt: 250 de grame de fasole boabe; unul sau doi morcovi, o țelină, o ceapă mare, încă o ceapă mică, doi ardei graşi sau gogoşari, trei sau patru linguri de ulei, două sau trei linguri de pastă de roșii, o foaie de dafin, 10 – 15 boabe de piper, sare, piper, mărar, tarhon şi cimbru.
Modul de preparare este foarte simplu. Mai întâi, se curăță și se spală fasolea, se pune într-un vas cu apă rece şi se lasă la înmuiat de pe o zi pe alta. Ulterior, se clătește cu apă rece şi se pune la fiert într-un vas cu apă, ce trebuie să depăşească nivelul boabelor de fasole cu două – trei degete.
Fasolea se fierbe cu capac, la foc potrivit, pentru aproximativ o oră. Cine dorește poate schimba apa din nou după primele clocote. Apoi, se adaugă morcovii, ceapa mare şi ţelina, toate tăiate în sferturi. Se lasă să fiarbă în continuare până când se înmoaie bine toate boabele de fasole.
Separat, într-o cratiţă cu fundul mai gros, se încinge ulei și se căleşte ceapa mică, tocată mărunt. Se adaugă un praf de sare, apoi se stinge cu o jumătate de pahar cu supă de fasole şi se lasă să fiarbă înăbuşit, până când se înmoaie. Se adaugă fasolea fiartă, boabele de piper, foaia de dafin şi pasta de roșii dizolvată într-o jumătate de cană cu supă de fasole. Se fierbe la foc mic până când scade sosul şi se potriveşte la gust cu sare, piper şi verdeaţă.