Nu mai face aceste greșeli atunci când gătești orezul. Sunt cinci la număr și îți strică toată munca

Iancu Andreea, Diana Alexandra 17.01.2022, 16:46
Nu mai face aceste greșeli atunci când gătești orezul. Sunt cinci la număr și îți strică toată munca

La fel ca în cazul pastelor, orezul reprezintă o opțiune rapidă pentru meniul tău zilnic. Însă, multe gospodine greșesc atunci când îl pregătesc. Iată care sunt cele cinci greșeli pe care le faci adesea atunci când gătești orezul. Dacă vei ține cont de ele vei reuși să prepari cel mai gustos preparat.

Cele cinci greșeli pe care le faci când gătești orezul

Oricine știe că orezul se pregătește extrem de simplu și rapid, fiind necesare doar trei ingrediente banale: apă, sare și evident, orez. Totuși, multe gospodine fac unele greșeli atunci când îl gătesc. Fie că prepari pilaf, risotto sau orice alt tip de fel de mâncare cu orez, trebuie să cunoști care sunt cele cinci greșeli pe care le faci când gătești orezul pentru a obține un preparat delicios.

De multe ori, greșelile de preparare pot face ca gustul orezului să nu fie cel autentic, ori să facă felul de mâncare mai greu de digerat. Pentru a te asigura că, indiferent de cum decizi să-l gătești, orezul va fi preparat corespunzător, suficient de fiert, cu o textură perfectă și ușor de integrat printre alte ingrediente, iată de ce trebuie să ții cont.

Cinci greșeli pe care le faci atunci când gătești orezul
Greșelile pe care să le eviți când prepari orez

Greșeala nr. 1 – Nu măsori cantitățile

De multe ori, alegem să pregătim mâncarea „după ochi”, însă această practică este complet greșită. Mai cu seamă când vorbim despre prepararea orezului. Este important să respecți proporțiile pentru a găti orezul corect. Astfel, ai nevoie de trei măsuri de apă pentru o măsură de orez semi-integral și patru măsuri pentru o măsură de orez integral. Aceste cantități sunt valabile, spun specialiștii în arta culinară, pentru prepararea orezului în vas deschis. Dacă acoperi vasul, va trebui să micșorezi ușor cantitățile pentru că apa nu se va evapora.

Greșeala nr. 2 – Nu speli orezul

Din motive de igienă, este important să speli orezul înainte de a-l prepara. Chiar dacă la prima vedere acesta are un aspect curat, prin spălarea sub jet de apă se elimină urmele de praf sau alte impurități care vin la pachet cu ambalajul. Totodată, acesta nu este singurul motiv pentru care trebuie să speli orezul înainte de preparare. Spălarea în mai multe tranșe ajută la eliminarea excesului de amidon și deci eviți textura prea lipicioasă. Dacă însă urmează să gătești risotto, un preparat cremos, nu spăla orezul atât de asiduu.

Greșeala nr. 3 – Nu respecți timpul de gătire

Indiferent dacă e vorba de orez sălbatic, alb, integral, cu bob lung sau rotund, fiecare dintre ele are un timp de gătire aferent. Potrivit specialiștilor, cu cât produsul este mai rafinat, cu atât timpul de gătire se scurtează. Astfel, orezul alb fierbe în aproximativ 12 minute, orezul semi-integral în aproximativ 25-30 de minute, iar orezul integral necesită o fierbere timp de 45 de minute. Dacă preferi ca preparatul final să iasă mai cremos, începe fierberea cu apă rece. Atunci când adaugi orezul direct în apa fiartă, bobul va rămâne mai tare.

Greșeala nr. 4 – Nu lași orezul la înmuiat

După cum menționam anterior, cantitatea de apă și mai ales proporțiile sunt esențiale la prepararea orezului. Pentru a înăbuși orezul e necesară o cantitate mai mică de apă. Nu ridica niciodată capacul înainte ca orezul să fie gata. Apa se va evapora și boabele de orez se vor lipi de oală, fiind totodată negătite suficient.

Pentru a face orezul mai lipicios, bucătarii înmuiau orezul. Această tehnică este una utilă atunci când folosești orez integral. Lasă orezul la înmuiat timp de o oră. Astfel, boabele se vor hidrata și vor deveni mai ușor de pregătit și digerat.

Greșeala nr. 5 – Nu lași orezul să se „odihnească”

La fel ca în cazul preparatelor din carne roșie, orezul are nevoie de un timp de „odihnă” după ce este preparat. Acesta trebuie să stea câteva minute într-un vas acoperit. Cele cinci – zece minute în oala acoperită ajută la gătirea la aburi, blândă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...