Nu mai face acest gest în casă după ce speli hainele. Mulți români comit o greșeală care le dăunează

Anca Manolica 23.01.2023, 13:57
Nu mai face acest gest în casă după ce speli hainele. Mulți români comit o greșeală care le dăunează

Obișnuiești să mai usuci și în casă, pe calorifer, o parte din hainele proaspăt spălate? Ei bine, află că este un lucru foarte greșit. Excesul de umiditate în casă duce, pe termen mediu și lung, la probleme respiratorii și la apariția mucegaiului. Iată câteva sfaturi importante de care să ții cont.

Atenție la umiditatea excesivă din casă!

În orice locuință, nu este suficient să fie doar cald iarna și răcoare vara. Este important să fie menținut și un nivel optim al umidității. În exces, aceasta poate cauza grave probleme respiratorii și favorizează apariția mucegaiului. Așadar, ce putem face în acest sens?

Ei bine, un aparat de aer condiționat poate fi benefic în a dezumidifica locuința, în cazul în care are o astfel de funcție. Pentru cei ce nu dețin un astfel de aparat, există și alte măsuri simple de precauție care se pot lua pentru a evita să locuiască într-o casă în care există un exces de umiditate.

În primul rând, poate cel mai important aspect, este să eviți uscarea hainelor în casă, mai ales dacă le pui deasupra caloriferelor. Un alt aspect extrem de important este ca, atunci când vremea îți permite, lasă deschise toate ușile și geamurile din casă, pentru a aerisi cât mai bine spațiu.

Evită să mai usuci hainele pe calorifer!
Evită să mai usuci hainele pe calorifer!

Alte sfaturi utile în acest sens

De asemenea, ferestrele ar trebui ținute deschise și atunci când se gătește. Iar un alt ajutor de nădejde, pentru a evita condensul, ar fi să aplici pe pereți o tencuială anti-mucegai.

Și în orice caz, un dezumidificator natural, care poate fi folosit oricând, așa cum ne învață bunicii, este sarea grunjoasă, care absoarbe umezeala. Astfel, pune pahare de plastic sau boluri cu sare grunjoasă în punctele strategice ale locuinței, începând cu bucătăria unde sunt mereu aburi.

Care ar trebui să fie umiditatea ideală?

Umiditatea aerului din locuință este mai mare în special în timpul iernii, când temperatura din interior este ridicată şi cea de afară este scăzută. Astfel, această diferență duce la un condens pe geamuri, pereţi și uneori pe mobilier.

Potrivit specialiștilor, umiditatea ideală din casă ar trebui să fie de situată între 30% (minimă) și 60% (maximă). O poți verifica cu un umidometru sau termohigrometru, care îți spune exact care este gradul de umiditate din aerul pe care îl respiri.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...