Nu mai dormi niciodată cu televizorul aprins. Pericolul uriaș la care te poți expune, e dovedit științific

Beatrice Dumitru, Mihai Ianoși 24.02.2023, 20:17
Nu mai dormi niciodată cu televizorul aprins. Pericolul uriaș la care te poți expune, e dovedit științific

Dormi cu televizorul aprins? Pentru foarte mulți oameni a devenit un obicei să adoarmă în fiecare noapte în fața televizorului. Această practică atât de comună poate părea „inofensivă”,  însă conform specialistilor exista diverse probleme care pot afecta sănătatea noastră fizică, emoțională și mentală.

De ce nu e bine să dormi cu televizorul aprins

Cercetătorii de la Northwestern University School of Medicine au examinat, în 2022, impactul luminii ambientale asupra sănătății și obiceiurilor de somn a 552 de persoane cu vârste cuprinse între 63 și 84 de ani.

Astfel, studiul a relevat că dormitul cu televizorul pornit poate afecta calitatea somnului și, de asemenea, cei care au dormit chiar și cu cea mai mică lumină ambientală aveau mai multe șanse de a suferi de diabet, obezitate și hipertensiune arterială.

Nu mai dormi niciodată cu televizorul aprins. Pericolul uriaș la care te poți expune, e dovedit științific
Experții nu recomandă să dormi cu televizorul aprins.

Oamenii ar trebui să facă tot posibilul pentru a evita sau a minimiza cantitatea de lumină la care sunt expuși în timpul somnului”, a declarat pentru CNN cercetătorul principal al studiului, Phyllis Zee și preluat de New York Post.

Ce mai arată studiul

Studiul mai arată că rezistența la insulină este mai probabil să apară dimineața, după ce oamenii dorm într-o cameră cu lumină slabă, cum ar fi cea emisă de un televizor. Rezistența la insulină este asociată în mod obișnuit cu diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială și bolile cardiovasculare, potrivit medicului de familie american.

Arătăm un mecanism care ar putea fi fundamental pentru a explica de ce se întâmplă acest lucru. Arătăm că îți afectează capacitatea de a regla glucoza”, a mai explicat Phyllis Zee.

De asemenea, datele au mai arătat că 17,8% dintre participanții la studiu care au dormit cu lumină ambientală noaptea sufereau de diabet, în comparație cu doar 9,8% care au dormit în întuneric. Între timp, 40,7% dintre participanții care au dormit cu lumină ambientală au fost obezi, în timp ce puțin peste un sfert dintre participanții care dormeau în întuneric au fost incluși în această categorie (26,7%).

Studiul despre somn a descoperit și alte probleme care leagă lumina de problemele de sănătate. Persoanele care au adormit cu lumina ambientală au mai multe șanse să rămână treji până mai târziu și apoi să doarmă mai târziu a doua zi.

Știm că cei care dorm târziu au tendința de a avea, de asemenea, un risc mai mare de tulburări cardiovasculare și metabolice”, a mai declarat Zee.

Un studiu din 2019 a descoperit că 36% dintre adolescenți și 26% dintre adulți se trezesc pentru a-și verifica dispozitivul mobil cel puțin o dată pe timpul nopții. De aceea, un expert în somn recomandă oamenilor să nu se mai uite pe telefon cu cel puțin trei ore înainte de culcare, deoarece „lumina albastră emisă pe ecran vă poate păcăli mintea să creadă că este zi, în ciuda întunericului de afară”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...