Nu mai dispar banii de pe card pentru români: soluția creativă a băncilor din România

Gabriel Peneș 25.11.2022, 11:51
Nu mai dispar banii de pe card pentru români: soluția creativă a băncilor din România

Nu mai dispar banii de pe card pentru români. Infracțiunile bancare au luat avânt în România, multe persoane devenind victime ale unor hoți cu imaginație sau care profită de anumite neglijențe ale titularilor conturilor și cardurilor. De curând, unele bănci din țara noastră au introdus un sistem nou prin care se dorește eliminarea unor situații neplăcute legate de transferul de bani de la un cont la altul.

Nu mai dispar banii de pe card pentru români

Hoțiile bancare cibernetice se vor lovi de un obstacol major de acum încolo. Începând de joi, 24 noiembrie 2022, băncile din România oferă clienților o nouă facilitate de verificare a identității beneficiarului real al plății prin Serviciul Afișare Nume Beneficiar (SANB), care are ca obiectiv prevenirea fraudelor în rândul clienților care efectuează plăți electronice și reducerea tranzacțiilor eronate generate de introducerea greșită a beneficiarului (a contului IBAN).

În faza pilot, SANB este disponibil la CEC Bank, ING Bank și Libra Internet Bank, urmând ca și alte bănci să ofere această facilitate, începând cu anul 2023.

Clienții băncilor vor beneficia de afișarea automată a titularului unui cont IBAN atunci când fac transferuri. Facilitatea este menită să prevină fraudele în care beneficiarul real al unui cont este altul decât cel comunicat, precum și erorile.

Prin serviciu sunt afișate automat în ordinul de plată electronică prenumele și inițiala numelui beneficiarului plății, în momentul introducerii de către plătitor a contului IBAN al beneficiarului. În cazul unei plăți către o persoană juridică se va afișa plătitorului, pentru validare, o parte din denumirea firmei, scrie profit.ro.

Afișarea numelui ar trebui să prevină una dintre fraudele online care presupune manipularea plătitorului prin transmiterea unui mesaj text sau au unui email în care se solicită plata unei facturi către un furnizor de utilități sau de servicii, cu menționarea unui cod IBAN care duce către autorul fraudei.

Soluția creativă a băncilor din România

Serviciul Afișare Nume Beneficiar este pus la dispoziția băncilor conectate la Casa de Compensare a plăților interbancare de către TRANSFOND, pe bază de aderare. Serviciul Afișare Nume Beneficiar este administrat de Asociația Română a Băncilor, ca serviciu adițional opțional la Schemele de transfer credit SEPA RON, în baza Convenției privind Schemele naționale de plăți și a mandatului dat de Banca Națională a României.

Baza de date SANB administrată de TRANSFOND este creată pe baza informațiilor transmise de către prestatorii de servicii de plată din România care oferă acest serviciu. Funcționalitatea este imediată la momentul inițierii unei plăți din canalul online al băncilor participante (Mobile sau Internet Banking) și este oferită gratuit clienților.

Practic, SANB asigură furnizarea și afișarea automată în ordinul de plată electronică a prenumelui și inițialei numelui beneficiarului plății, în momentul introducerii de către plătitor a contului IBAN al beneficiarului. În cazul unei plăți către o persoană juridică se va afișa plătitorului, pentru validare, o parte din denumirea firmei. Serviciul Afișare Nume Beneficiar este disponibil 24/7 în rândul băncilor participante la SANB.

Aproximativ 46% dintre românii utilizatori de servicii bancare efectuează plăți prin Internet/ Mobile banking, în creștere cu 70% comparativ cu ponderea românilor care realizau plățile de această manieră în decembrie 2020, de 27%, arată datele cuprinse în cercetarea de piață „Sistemul bancar în percepția românilor: creditarea și incluziunea financiară a românilor” realizată în luna iulie 2022 de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) și comandată de Asociația Română a Băncilor.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....