Nu mai arunca la gunoi cojile de ouă. Sunt aur curat, iată la ce se folosesc

Anca Manolica 25.01.2023, 13:04
Nu mai arunca la gunoi cojile de ouă. Sunt aur curat, iată la ce se folosesc

Obișnuiești să arunci cojile de ouă pentru că nu le vezi vreo întrebuințare în gospodărie? Ei bine, află că acestea pot fi refolosite în multe moduri la care sigur nu te-ai fi gândit. Descoperă câteva idei inovatoare pentru casă, grădină și nu numai! Unele gospodine deja le folosesc în locuința lor!

De ce să nu mai arunci cojile de ou la gunoi

Coaja de ou este mai mult decât un „recipient” util pentru gălbenușul și albușul nutritiv din interior. Dacă gătești frecvent ouă, nu mai arunca cojile lor la gunoi. Le poți refolosi în o mulțime de moduri practice și inventive. Iată doar câteva dintre acestea:

Compost pentru soluri fertilizate natural

Cojile de ouă se descompun rapid în grămada de compost și adaugă în acest proces calciu valoros și alte minerale în sol.

Combaterea dăunătorilor în grădină

Împrăștie coajă de ou zdrobită în jurul plantelor și florilor pentru a ajuta la alungarea melcilor și viermilor care mănâncă plante, fără a folosi pesticide neprietenoase pentru mediu.

Hrană pentru găini

Sporește aportul de calciu al găinilor tale, zdrobind cojile și dându-le înapoi lor. Asigură-te că le mărunțești suficient de fin astfel încât acestea să le poată mânca.

Curăță oalele și tigăile 

Când vine vorba de curățarea bucătăriei, cojile de ouă sunt excelente pentru a îndepărta chiar și cele mai încăpățânate încrustații de pe oalele și tigăile tale. Scapă de reziduurile alimentare enervante zdrobind cojile de ouă cât mai fin, apoi împrăștiind praful pe vasul cu cruste pe care vrei să îl fani ca nou. Adaugă un vârf de cuțit de sare peste coji, apoi folosește un burete abraziv și apă fierbinte pentru a răzui murdăria.

De ce să nu mai arunci cojile de ou la gunoi
De ce să nu mai arunci cojile de ou la gunoi

Ajută la albirea hainelor

Ciudat sau nu, din coaja ouălor se poate obţine un înălbitor natural. Atunci când pui hainele la spălat, pe lângă detergent şi balsam, adaugă și un săculeţ cu câteva coji de ouă zdrobite. Vei observa că hainele vor deveni mai albe.

Calmează pielea iritată

Prepară chiar la tine acasă o soluţie naturală pe care să o folosești atunci când ai pielea iritată. Pune coaja unui ou într-un pahar cu oţet de mere și vei vedea că, după câteva zile, aceasta se va dizolva complet. Ulterior, poți aplica soluția pe zonele afectate cu ajutorul unei dischete demachiante sau a unui tifon.

Citește și: De ce nu trebuie să mai folosești coaja oului pentru a separa albușul de gălbenuș. Pericolul la care te expui e uriaș

Cafea mai puțin amară

Spală bine cojile pentru a îndepărta orice reziduu de ou, usucă-le apoi zdrobește-le și adaugă-le în cafeaua măcinată. Vei vedea că licoarea ta de dimineață va fi mai puțin amară. Zațul de cafea cu coaja de ou vor fi apoi gata pentru grămada de compost.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...