Nu mai arunca la gunoi cojile acestui fruct. Ce poți face cu ele, de fapt

Stan Filon, Paul Dobrescu 29.10.2021, 14:37
Nu mai arunca la gunoi cojile acestui fruct. Ce poți face cu ele, de fapt

Puțini știu, dar chiar și cojile fructelor pot fi foarte utile. Așa se întâmplă și cu cojile de portocale, care au nenumărate întrebuințări, așa că nu le mai arunca, mai ales că vine iarna, când românii cumpără masiv portocale din magazine și piețe.

Cojile de portocală, minune la casa omului

Mulți oameni aseamănă mirosul frumos de portocale cu venirea Crăciunului. Iarna stă să bată la ușă, iar portocalele nu trebuie să ne lipsească din case, mai ales în vremurile pe care le trăim, când trebuie să ne menținem imunitatea la cote înalte, iar portocalele știm cu toții că sunt o sursă foarte bogată în vitamina C.

Portocalele sunt pline de vitamine și minerale care ne ajut mult sănătatea, însă nici coaja lor nu este de ocolit. Aceasta poate fi flosită în multe moduri, în gospodărie, iar casa ta nu doar că va fi mai curată, dar va mirosi mult timp a portocale.

Cojile de portocala, minune la casa omului
Cojile de portocala, minune la casa omului

Reîmprospatează aerul din frigider

Cu toții am observat că frigiderulprinde un miros neplăcut, câteodată, de la atâtea măncăruri și alimente care-i trec pragul. Ca să scăpăm de acel miros neplăcut este sufiecietn să păstrăm coaja de la portocală. Trebuie să avem grijă să o scoatem cât mai întreagă sau bucăți cât mai mari. Pentru a alunga mirosul neplăcut este suficient să punem sare în interiorul unei coaje de portocale și să o lăsăm în frigider câteva zile. Sarea va atrage umezeala și odată cu ea și morosul neplăcut, iar coaja va umple frigiderul de mirosul său specific. Când sarea estefoarte umedă, trebuie dpar să înlocuim cu o nouă coajă de portocală și să presărăm din nou sare.

Suprafețele de lemn vor fi ca noi

Poate nu știați, dar cojile de portocale pot fi folosite foarte eficient în păstrarea suprafețelor din lemn în condiții foarte bune. Îți poți face acasă un produs de cărățare a lemnului foarte ieftin și extrem de eficient. Pune într-un borcan coji de portocale, peste care adaugă oțet. Lasa amestecul sa stea la macerat cel putin doua saptamani, dupa care strecoara lichidul rezultat si pune-l intr-un pulverizator pentru a-l putea folosi la stersul mobilierului. Mobila ta ți-ar mulțumi, dacă ar putea.

Scoate petele de pe oțelul inoxidabil

Cât ar fi oțelul de inoxidabil, tot apar pete inestetice pe el. Pentru îndepărtarea lor este suficient să iei o coajă, două de portocală și să freci partea pătată. Petele vor dispărea ca prin minune.

Elimină mirosul neplăcut din șifonier

Cojile de portocale îndepărtează mirosul neplăcut și din dulap sau șifonier. Pune mai multe coji de portocale într-o șosetă, leag-o apoi o poți pune într-un sertar sau unde ți se pare că există un miros închis. Acesta va dispărea imediat, iar șoseta plină cu coji de portocale va lăsa un miros foarte plăcut de citrice.

Cojile de portocale fac minuni pentru părul tău

Cojile de portocale fac minuni și îngrijirea personală. Părul va deveni mult mai mătăsos și mai sănătos, dacă veți face această poțiune aproape magică. Este nevoie de o portocală întreagă, pe care să o dăm la blender, așadar cu tot cu coajă și pulpă. Aplică pasta obținută pe toată lungime părului după spalare. Părul tău va fi moale, mătăsos și strălucitor, după clătire și uscare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...