Nu ies calculele la Guvern: de ce a fost amânată rectificarea bugetară

Alexandru Ioanid 25.07.2019, 18:08
Nu ies calculele la Guvern: de ce a fost amânată rectificarea bugetară

Guvernul are în plan o rectificare bugetară, prima pe anul acesta, care era programată pentru sfârșitul lunii iulie. Reîmpărțirea banilor ar fi trebuit să fie făcută pe 31 iulie, dar ministrul Finanțelor a anunțat că termenul va fi avansat cu o săptămână.

Guvernul își propusese să facă o rectificare bugetară în ședința de Guvern din 31 iulie. Numai că termenul a fost avansat, iar reîmpărțirea banilor va fi amânată pentru cel puțin o săptămână.

Premierul menționează avizul de la CSAT, necesar în această situație pentru că se vor rediscuta și bugetele unor ministere și instituții cu atribuții în domeniul siguranței naționale. În vreme ce anunțul ministrului Finanțelor lasă loc de interpretări.

„Mai sunt câteva lucruri de încheiat. Aprobarea ei în Guvern ţine de pasul de trecut cu CSAT. Va fi săptămâna viitoare CSAT, ceea ce înseamnă că rectificarea nu va avea loc la 31 iulie, pentru că sunt mai mulţi paşi de parcurs: CSAT, Consiliul Fiscal, CES, şi atunci probabil că 31 iulie nu mai rămâne o dată fezabilă pentru rectificare. Poate următoarea săptămână”
Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor

Rectificarea bugetară se amână cu cel puțin o săptămână

guvern-dancila-remaniere

Ministrul Teodorovici vorbește de clarificarea anumitor lucruri. Dar, în realitate, ar putea fi vorba de calcule care nu ies, ministere nemulțumite de banii care urmează să fie tăiați, dar și neînțelegeri în coaliție. Avizul de la CSAT ar trebui dat marți, deci timp ar fi.

Relațiile dintre PSD și ALDE par extrem de reci, mai ales după ce PSD a decis să meargă cu un candidat propriu la prezidențiale, iar Călin Popescu Tăriceanu a rămas susținut doar de ALDE. Adică acea formațiune care nu a reușit să-și trimită niciun reprezentant în Parlamentul European.

„Se discută rectificarea, pâna acum era normal să primesc o propunere de rectificare. N-am primit. Am văzut o lungă listă de amputări bugetare dar nu știu care este logica care stă la baza rectificării bugetare”
Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE

Ministrul Finanțelor a încercat să bagatelizeze cele spuse de Călin Popescu Tăriceanu.

teodorovici masuri de reducere a cheltuielilor

„Se alintă colegii noştri. O să discutăm, desigur, toţi colegii miniştri, la aceeaşi masă”, spunea șeful de la Finanțe. Guvernul se laudă că se va încadra în ținta de deficit de 3%, asumată în fața Comisiei Europene.

Pentru finalul anului, Teodorovici estima chiar o țintă de 2,76 din PIB. Numai că cifrele arată o altfel de realitate. După primele cinci luni din an, execuția bugetară a arătat că deficitul bugetar s-a dus deja la 1,4% din PIB.

În valoare nominală, suma e de 14,7 miliarde de lei – dublă față de anul trecut.

Deocamdată, proiectul de rectificare bugetară nu a fost pus în dezbatere publică. Încă se mai fac calcule.

Urmăriți Impact.ro și pe