Nu doar în România se iau parlamentarii cu forța de la tribună. Colegii ucraineni au fost ceva mai violenți

Ioana Bucur, Alexandrina Toader 09.09.2021, 19:23
Nu doar în România se iau parlamentarii cu forța de la tribună. Colegii ucraineni au fost ceva mai violenți

Scenele de joi din ședința pentru citirea moțiunii de cenzură au fost șocante, însă nu sunt primele și nici singurele de acest fel. Poate pare greu de crezut, însă nu doar în România se iau parlamentarii cu forța de la tribună. Cei de la AUR au fost chiar delicați în comparație cu politicienii ucraineni.

Cum se iau parlamentarii cu forța de la tribună în Ucraina

A fost o zi cu ghinion pentru parlamentarii care iau cuvântul la tribună, scene asemănătoare celor din București au avut loc și la vecinii din nord. Tensiunile s-au transformat în îmbrânceli, la Kiev, pe fondul scandalului operațiunii prin care Ucraina a vrut să prindă mai mulți membri ai grupării de mercenari ruși „Wagner”.

Eșecul operațiunii executate de serviciile speciale a fost pus pe umerii administrației președintelui Volodimir Zelensky de Geo Leros, unul dintre deputații opoziției.

„Domnule Zelensky, puteți numi cât mai mulți prieteni pe care îi știți în funcții guvernamentale superioare, dar transformați această țară într-o ramură a mafiei”, a spus Leros de la tribuna Radei Supreme, forul legislativ ucrainean.

Câteva momente mai târziu, Mikolo Tișcenko, un lider al partidului prezidențial „Slujitorul Poporului” se ridică de pe scaun, se duce glonț către deputatul din opoziție, îi smulge microfonul din mână și îl târăște, practic de la tribună. Întreaga scenă a fost filmată și circulă deja în mediul online.

Cu toate că Leros a încercat să opună rezistență, diferența de „gabarit” a fost în favoarea lui  Tișcenko. Leros a spus, apoi, ironic: „E bine că există oameni ca domnul Tișcenko”.

Parlamentarii prezenți nu au rămas fără reacție, deputații părăsindu-și locurile și adunându-se în dreptul tribunei. Președintele Dmitry Razumkov a fost nevoit să anunțe o pauză de 15 minute pentru calmarea spiritelor.

Florin Roman anunță că va depune plângere penală după scandalul din Parlamentul României

După ce a fost forțat să plece de la tribună de mai mulți membri AUR, liberalul Florin Roman a anunțat că va depune plângere penală pentru agresiune fizică.

„Voi depune plângere penală pentru huliganism și distrugere de documente oficiale, impotriva celor din coaliția toxica USR-AUR, care in timpul sedintei plenului reunit, m-a blocat prin forța, huliganism, injurii și agresiune fizica sa îmi exercit mandatul constituțional!

Solicit demisia presedintei Senatului pentru ca a încurajat actele de huliganism! Și pentru ca a comis un nou abuz constituțional! Noua alianța toxica USR -AUR a demonstrat azi imaginea unei Romanii care ar putea fi condusă de politicieni iresponsabili!

Conform regulamentului, ședințele plenului reunit sunt conduse alternativ, de președinții Camerei Deputatilor sau al Senatului, iar de azi de la ora 16,00, conform deciziei publicate in Monitorul Oficial, mi-au fost încredințare atribuțiile președintelui Camerei Deputatilor! Ultimele doua sedinte de plen reunit au fost conduse de președinta (încă) a Senatului, Anca Dragu. Era evident rândul CD, motiv pentru care mi-a și fost înmânat desfășurătorul de ședința!”, a scris Roman pe Facebook, la scurt timp după incident.

Urmăriți Impact.ro și pe