Cu siguranță, atunci când ați deschis o conservă de măsline, v-ați pus întrebarea dacă este sau nu o idee bună să consumați lichidul din interior. Este important să clarificăm că acest lichid nu este toxic și nici nu reprezintă o substanță dăunătoare pentru organismul uman, altfel ar fi fost interzis de către autoritățile de protecție a consumatorilor. Totuși, acesta nu trebuie consumat.
Lichidul utilizat în conservarea produselor are un nume specific și anume lichid de guvernare. Compoziția acestuia poate varia în funcție de tipul de produs și de marcă. Fiecare companie are propriile sale rețete, ceea ce face ca compoziția lichidului de guvernare pentru măsline să difere semnificativ între diferitele branduri.
În mare parte, el este format în principal din apă și sare. Totuși, de obicei conține și aditivi, cum ar fi un conservant precum vitamina C (cunoscută și sub denumirea de acid ascorbic sau E300) sau un antioxidant (E385). Acești aditivi ajută la menținerea calităților naturale ale produsului și la conservarea sa corespunzătoare în timp.
Citește și: Când expiră uleiul de măsline. Cum îți dai seama dacă mai este bun de consum sau nu
De asemenea, acest lichid permite eliberarea aerului din partea superioară a conservelor și poate fi utilizat în procesul de ambalare sub vid. În cazul măslinelor, în mod particular, acesta le conferă o calitate mai plăcută pentru consum, întrucât, în momentul culegerii acestea pot avea un gust extrem de amar.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Specialiștii în nutriție avertizează cu privire la impactul negativ asupra absorbției de vitamine și minerale cauzat de consumul acestui lichid.
De asemenea, conținutul ridicat de sare îl face să reprezinte un potențial pericol pentru sănătate, mai ales pentru persoanele cu hipertensiune arterială. Deoarece măslinele în sine conțin deja cantități semnificative de sodiu, iar persoanele cu hipertensiune ar trebui să limiteze consumul acestui lichid.
O modalitate de a reduce nivelul de sare este să clătiți măslinele în apă și să moderați consumul, aproximativ șase până la șapte măsline pe zi.
Un aspect important este că unele lichide în funcție de marca producătoare pot conține și glucoză, ceea ce aduce un aport caloric suplimentar, fără să ofere beneficii nutriționale semnificative în cazul unui consum excesiv. În plus, acest lucru poate avea efecte negative asupra persoanelor cu diabet.
De asemenea, esențial este să înțelegem că aceste lichide aduc doar calorii goale, fără valoare nutritivă și este mai bine să evităm să le consumăm.