Nowa Huta, de la comunism la capitalism. Cum a apărut orașul într-o țară devastată de Al Doilea Război Mondial

Beatrice Dumitru 13.01.2022, 16:05
Nowa Huta, de la comunism la capitalism. Cum a apărut orașul într-o țară devastată de Al Doilea Război Mondial

Puține țări au ieșit din Al Doilea Război Mondial atât de devastate ca Polonia. Țara și-a pierdut aproximativ o cincime din populație, iar capitala Varșovia a fost aproape complet distrusă de naziști, o mare parte din moștenirea sa culturală fiind jefuită. Dar, dintre grămezile de moloz a apărut orașul Nowa Huta, devenid o destinașie turistică.

Cum a apărut orașul Nowa Huta

Și granița Poloniei a fost mutată cu câteva sute de kilometri spre vest după război, forțând milioane de oameni să se mute în așa-numitele „teritorii recuperate”, care aparținuseră Germaniei. Totuși, din acele grămezi de moloz, a apărut speranța pentru o lume nouă. În 1948 comuniștii polonezi au preluat puterea și sub privirea atentă a lui Iosif Stalin au început să reconstruiască țara.

Emblema acestei noi societăți a fost orașul numit Nowa Huta, fondat în 1949 chiar la est de Cracovia și construit în deceniile următoare. În centrul lui se afla uriașa Oțelărie Vladimir Lenin, care pruducea mai mult oțel decât întreaga țară înainte de război.

Nowa Huta, care înseamnă „Noua Oțelărie” în poloneză , a fost construit pentru a găzdui muncitorii siderurgiști, fiind cel mai ambițios proiect de urbanism din Polonia postbelică. Nowa Huta avea cinci bulevarde mari care plecau din Piața Centrală, dând urbei o formă pentagonală. Dar moartea lui Stalin, în 1953, a făcut ca stilul socialist să piardă teren, scrie BBC.

Nowa Huta, un loc plin de istorie

Până în anii 1990, Nowa Huta, cu 200.000 de locuitori, a devenit sinonim cu droguri, criminalitate, sărăcie și huliganism, fiind una dintre cele mai deprimante zone ale țării. Dar astăzi lucrurile stau total diferit. Polonia este una dintre marile povești de succes ale economiei moderne europene, lucru care se poate simți atât în marile sale centre urbane, cât și în locuri cândva periferice, precum Nowa Huta.

Nowa Huta este un loc din ce în ce mai atractiv pentru a locui. Înainte, toată viața de noapte era la Cracovia. Acum, Nowa Huta are restaurante, cafenele și rulote cu mâncare pentru a distra populația orasului”, a spus Mateusz Marchocki, ghid în limba engleză la Promovarea Fundației Nowa Huta.

În urmă cu zece ani, un vizitator ar fi avut puțin obiective de văzut în oraș, dar Nowa Huta a știut să-și valorifice moștenirea comunistă. Orașul oferă un instantaneu al comunismului, așa cum a fost cândva, de la Teatrul Poporului complet renovat, cu stilul său realist socialist de inspirație egipteană, până la monumentele mișcării Solidarității și aproximativ 250 de buncăre aflate sub oraș, relicve ale unei perioade în care oamenii erau îngrijorați de bomba nucleară.

Pe lângă istoria sa, care poate fi explorată la Muzeul Nowa Huta, atracția principală este arhitectura socialistă realistă rămasă, clădirile din Piața Centrală, dar și puținele magazine vechi în stilul Realist Socialist. Dar bijuteria arhitecturală a acestui stil se află în fosta clădire administrativă a oțelăriilor, cu exterior fals renascentist și interior luxos.

Acum, una dintre atracțiile arhitecturale ale orașului este Biserica Maicii Domnului din Czestochowa, construită în 1995.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...