Noutăţi pentru şoferii din România. Ce se întâmplă cu asigurarea auto anul acesta

Andreea Bisinicu 19.01.2021, 15:26
Noutăţi pentru şoferii din România. Ce se întâmplă cu asigurarea auto anul acesta

Ce se întâmplă cu asigurarea auto anul acesta. Noutăţi pentru şoferii din România. Este foarte important să urmăriți acești pași. Ce trebuie să știe șoferii care au o mașină înmatriculată în România și ce se întâmplă dacă nu este respectată această regulă. Cât costă amenzile și ce se întâmplă dacă nu poți dovedi existența valabilității poliței RCA.

Ce se întâmplă cu asigurarea auto anul acesta

Vești importante pentru șoferii români. Autoritățile tocmai au facut anunțul care îi afectează pe toți cei care dețin un autovehicul înmatriculat sau care urmează să fie înmatriculat în România. Toți șoferii cu mașini înregistrate pe teritoriul României trebuie să aibă o asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA). În cazul în care conducătorii auto nu îndeplinesc această condiție, pe lângă sancțiunile legate de amenzi riscă să le fie reținut certificatul de înmatriculare.

Ceea ce este important de știut este că, din septembrie 2020, dovada RCA-ului se poate face și printr-o poliță digitală, în format electronic. Până acum câteva luni, dovada RCA-ului existent se făcea prin prezentarea asigurării în format fizic, tipărit. Potrivit legislației, conducătorii auto care nu pot prezenta, la cererea organelor de poliție, existența RCA-ului riscă amenzi de 2.000 de lei și reținerea certificatului de înmatriculare a mașinii. Toate polițele RCA sunt raportate către o bază de date centrală la nivel național, gestionată de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România și denumită Administrare Istoric Date Asigurări Auto. Aici se poate verifica, la cel mult cinci zile de la încheiere, orice poliță RCA emisă de către asigurătorii autorizați.

Soferii vor putea demonstra existenta RCA-ului si in format electronic
Soferii vor putea demonstra existenta RCA-ului si in format electronic

Atenție, polițele RCA expiră după un anumit interval de timp, între o lună și 12 luni, în funcție de contract. Șoferii sunt obligați să extindă valabilitatea RCA-ului pentru a nu plăti amenzi colosale. Prețul asigurării de răspundere civilă auto diferă de la caz la caz, în funcție de compania de asigurări unde este stabilit contractul. Cu cât șoferul este mai experimentat și are mai mulți ani petrecuți în spatele volanului, cu atât prețul va fi mai mic. De exemplu, un conducător auto în vârstă de 40 de ani va plăti mai puțin la RCA decât un șofer de 30 sau 20 de ani.

Piața auto a scăzut, în 2020, mai puțin decât în alte țări

Anul trecut, având în vedere contextul pandemic, piața autoturismelor noi a scăzut cu 22% în România, mai puțin decât în alte țări. În cazul mașinilor la mâna a doua, scăderile au fost și mai mici. Statisticile spun că în 2020, în România, s-au făcut mai mult de un milione de tranzacții auto. Modelele Dacia au fost cele preferate de clienți, 40.000 de unități, urmată de mărcile Skoda și Renault, cu mai mult de 10.000 de unități.

Pericolele la care a fost expusă populația în perioada pandemiei a dus la scăderea numărului persoanelor care au folosit mijloacele de transport în comun, oamenii alegând să circule cât mai mult cu mașina personală. În acest context, raportul dintre mașini second-hand din import și mașini noi este 3:1, mașinile second-hand fiind mai accesibile la preț pentru cea mai mare parte dintre cumpărători.

Urmăriți Impact.ro și pe