Noutăţi de ultimă oră pentru elevii din România. Câţi elevi vor avea voie într-o sală de clasă

Stan Filon 22.01.2021, 08:27
Noutăţi de ultimă oră pentru elevii din România. Câţi elevi vor avea voie într-o sală de clasă

Schimbări importante în educația din România! Începând cu anul școlar viitor, numărul elevilor dintr-o clasă va fi mai mic potrivit ministrului Educației, Sorin Câmpenau, care a venit cu detalii din programul guvernamental intitulat România Educată.

Se schimbă numărul de elevi care pot fi înregistrați într-o clasă

Astfel, în cadrul proiectului respectiv s-a stabilit, printr-un ordin de ministru trimis azi la Monitorul Oficial, ce număr de elevi vor avea clasele de liceu. Bobocii de liceu vor fi mai puțini decât acum, astfel încât se vor creea cu 1000 de clase mai mult.

Mai exact, numărul de elevi în clasele de început de ciclu în învăţământul liceal de zi se va reduce de la 28 la 24 de elevi, în clasă pentru filiera tehnologică și învățământul profesional. În ceea ce privelte liceele teoretice, aici numărul de elevi va scădea de la maximum 28 de elevi, cât erau în trecut, la 26 de elevi, după cum a decis ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Se schimba numarul de elevi care pot fi inregistrati intr-o clasa
Se schimba numarul de elevi care pot fi inregistrati intr-o clasa

Vor rezulta 1000 de clase de liceu în plus

Măsura de mai sus este inclusă într-un ordin de ministru trimis azi la Monitorul Oficial, privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat și evidența efectivelor de preșcolari și elevi școlarizați în unitățile de învățământ particular.

Ministerul Educației trebuie să aibă o situașie clară, astfel că Inspectoratele şcolare vor transmite până la data de 1 februarie 2021 proiectele planurilor de școlarizare revizuite conform noilor reglementări. Astfel se va cunoaște cu exactitate cifra de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat. Această măsură se constituie într-un pas concret în direcția României Educate, precizează un comunicat de presă al Ministerului Educației.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus că este nevoie de mai mulți profesori calificați, deoarece prin limitarea numărului de elevi în clasele de a IX-a, vor apărea cel puțin 1.000 de clase de liceu în plus, ceea ce înseamnă și un număr mult mai mare de profesori.

Ministrul a mai spus că decizia se va aplica din următorul an școlar pentru că atunci vor intra mai puțini elevi la liceu, deoarece este generația împărțită între clasa pregătitoare și clasa I.

”Avem nevoie de profesori calificați mai mulți. Dacă ratăm acest moment, e greu să vină un moment mai propice”, a spus Cîmpeanu la Digi 24.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...