Noutate pentru România. Tinerii și studenții pot lua bani de la bancă cu garanții din partea statului, condițiile care trebuie îndeplinite

Andra Daoud 30.06.2022, 12:24
Noutate pentru România. Tinerii și studenții pot lua bani de la bancă cu garanții din partea statului, condițiile care trebuie îndeplinite

Vești bune pentru tinerii din România. Guvernul a aprobat un proiect prin care cuplurile și studenții pot lua credite de la bănci, iar acestea vor fi garantate de stat. Măsura a fost anunțată de ministrul Familiei, Gabriela Firea, și este menită să vină în sprijinul tinerilor care au nevoie de un împrumut. Când vor putea fi accesate creditele și ce sume pot obține cei care aplică.

Studenții și tinerii pot împrumuta bani de la bancă

Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse, a anunțat miercuri, la finalul ședinței de Guvern, o măsură pe care Executivul a adoptat-o și care vine în sprijinul tinerilor cu posibilități limitate. Aceștia vor putea lua bani cu împrumut de la bănci, iar statul va garanta pentru aceste împrumuturi. Vor putea accesa împrumuturile atât studenții, cei care au terminat studiile sau cuplurile și familiile tinere.

„În cadrul şedinţei de Guvern s-au adoptat mai multe hotărâri care cred că vor îmbunătăţi, măcar parţial, viaţa românilor şi aş vrea să mă refer aici la un proiect care a fost de multe ori solicitat de către tineri să se aplice şi în România, dar, din păcate, această decizie s-a amânat ani de-a rândul, şi anume posibilitatea ca tinerii studenţi sau ieşiţi din perioada studenţiei să poată să beneficieze şi ei, la fel ca în orice ţară europeană sau ca în Statele Unite ale Americii, de posibilitatea de creditare cu o garanţie a statului.

Pentru că în cazul tinerilor aici e de fapt cea mai mare dificultate: neavând, cei mai mulţi dintre ei, proprietăţi sau neavând venituri crescute, nu pot să justifice în faţa unui agent bancar că pot să restituie un credit pe care eventual l-ar contracta de pe piaţa bancară privată şi, împreună cu Ministerul de Finanţe şi Fondul Român de Garantare şi Contragarantare am venit cu acest proiect”, a explicat Gabriela Firea.

Noutate pentru Romania. Tinerii si studentii pot lua bani de la banca cu garantii din partea statului, conditiile care trebuie indeplinite
Studentii si tinerii vor putea obtine credite garantate de stat

Câți bani vor putea împrumuta studenții și familiile

În cazul studenților, suma pe care aceștia o vor putea împrumuta de la bănci este echivalentul în lei a 10.000 de euro, iar statul va oferi o garanție de 80%. În cazul tinerilor, familii sau cupluri, suma împrumutată poate fi de maximum 15.000 de euro, la cursul zilei.

Studenții pot accesa banii pentru a-și finanța publicarea unor lucrări științifice, inclusiv la masterat sau la doctorat, pentru a plăti în avans chiria, atât la cămine, cât și la privat, dar și pentru alte nevoi personale.

Pentru familii, prin programul Family Start, împrumuturile vor putea fi accesate, iar banii folosiți pentru achitarea unor cheltuieli precum: creșă, grădiniță, after-school, în cazul cuplurilor care au copii. De asemenea, banii mai pot fi folosiți pentru a achita avansul la o locuință, pentru achiziția unei mașini mai spațioase sau pentru evenimente personale, precum nuntă, botez etc.

„În acest moment, dacă un tânăr merge în sistemul bancar, trebuie să aducă dovada veniturilor, deci a unor venituri crescute, practic să dovedească faptul că poate să achite acea rată lunară. Şi de asemenea, de multe ori se solicită şi un gaj pe o proprietate a lor sau a părinţilor. De aceea, fiind şi Anul European al Tinerilor, ne-am gândit ca în pachetul Sprijin pentru România, Guvernul să vină cu acest proiect iniţiat de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, împreună cu Ministerul de Finanţe”, a subliniat Gabriela Firea.

Condițiile și detaliile acordării creditelor vor fi cuprinse într-un ordin de ministru, iar Gabriela Firea estimează că înainte de începutul sesiunii de toamnă aceste credite să poată fi deja accesate.

Urmăriți Impact.ro și pe