Noul viciu al europenilor de care profită românii. Se fac bani mulți de pe urma lui

Ana Anitoiu 20.09.2022, 11:51
Noul viciu al europenilor de care profită românii. Se fac bani mulți de pe urma lui

Românii profită de un nou viciu al europenilor, făcând mulți bani de pe urma lui. Exportul produselor dorite de aceștia contribuie mult la reducerea deficitului comercial al României. Anul trecut, acesta a atins suma de 723 de milioane de euro.

De ce nou viciu al europenilor profită românii

Mai exact, exportul cu produse din tutun încălzit l-a depășit pe cel de țigarete, anul trecut, în contextul în care România este al doilea cel mai mare producător de țigarete din Europa, alături de Germania. Dacă primul a ajuns la suma de 723 de milioane de euro, cel de-al doilea s-a situat la 617 milioane de euro.

Prin urmare, contribuția exportului cu produse din tutun la reducerea deficitului comercial al României este considerabilă. Deficitul comercial, la finalul anului trecut, a fost de 23,69 miliarde de euro, cu 5,3 miliarde de euro peste nivelul din anul precedent.

Exporturile de bunuri au crescut anul trecut la 74,7 miliarde de euro, iar importurile au ajuns la valoarea de 98,3 miliarde de euro. Compania Philip Morris România contribuie la reducerea deficitului comercial. Peste 90% din producția fabricii din Otopeni este exportată în 54 de țări.

Noul viciu al europenilor de care profita romanii
Alternative la tigari, produse si in Romania. Foto: pexels.com

România, parte dintr-un angajament pentru un viitor fără fum

De altfel, România rămâne parte din angajamentul fabricii Philip Morris International (PMI) pentru un viitor fără fum. În toată lumea, doar opt fabrici produc consumabile pentru IQOS, dintre care trei se află în Uniunea Europeană, adică în România, Italia și Grecia.

„Din păcate, țara noastră este una dintre puținele din UE în care vedem o creștere a prevalenței fumatului, iar noi credem că fumătorii merită o soluție pragmatică care să-i facă să renunțe la țigări în număr cât mai mare. Astăzi o astfel de soluție există.

O politică bazată pe reducerea riscurilor este adecvată și ar contribui semnificativ la înlocuirea țigărilor în rândul celor 5 milioane de români care altfel ar continua să fumeze. Acesta ar fi un pas extrem de important către o Românie fără fum”, a spus Dragoș  Bucurenci, Director External Affairs la Philip Morris Romania.

Studii efectuate în ultimii ani au arătat că produsele fără fum sunt mult mai puțin nocive decât țigările. Mai multe organizații și mai mulți experți în sănătate au cerut o legislație ce să facă o diferență clară între țigările clasice și produsele fără fum.

Unii specialiști au propus clasificarea și reglementarea produselor în funcție de gradul de nocivitate. Până acum, au avut rezultate considerabile în reducerea incidenței fumatului țări precum Suedia, Japonia și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, care au decis să trateze în mod diferit produsele fără fum, în funcție de cât sunt de dăunătoare pentru sănătate.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...