Noul președinte al Somaliei, ales de numai 327 de persoane

Elena Avramescu 16.05.2022, 06:38
Noul președinte al Somaliei, ales de numai 327 de persoane

Fostul lider al Somaliei, Hassan Sheikh Mohamud, a fost ales președinte după un vot final care a fost deschis doar parlamentarilor țării. El l-a învins pe actualul președinte, Mohamed Abudallahi Farmajo, care se afla în funcție din 2017. Votul a fost limitat la cei 328 de parlamentari ai Somaliei din cauza preocupărilor de securitate privind organizarea unor alegeri mai ample, iar unul dintre ei nu a votat, notează BBC.

Hassan Sheikh Mohamud, ales președinte în Somalia după un vot deschis doar parlamentarilor țării

Mohamud a primit 214 voturi, învingându-l pe Farmajo, care a câștigat 110 voturi. Se spune că trei parlamentari și-au stricat buletinele de vot. Circumstanțele neobișnuite evidențiază problemele de securitate ale Somaliei, precum și lipsa responsabilității democratice. Rezultatul marchează o revenire pentru Hassan Sheikh Mohamud, care a ocupat funcția de președinte al Somaliei între 2012 și 2017 înainte de a fi învins de Farmajo.

Alegerile, care au fost aprig contestate și au trecut la un al treilea tur, au fost amânate cu aproape 15 luni din cauza luptelor interne și a problemelor de securitate. Mohamud a depus jurământul la scurt timp după ce au fost anunțate rezultatele finale, ceea ce a determinat suporterii din capitală să aplice și să tragă cu arme în aer. El va servi țara în următorii patru ani.

La votul de duminică, sute de parlamentari au votat într-un hangar de avioane fortificat din capitala Mogadiscio. În apropiere se auzeau explozii în timp ce votul avea loc, dar poliția a spus că nu au fost raportate victime.

În calitate de viitor președinte, Mohamud va trebui să facă față impactului unei secete în curs în care ONU spune că 3,5 milioane de somalezi sunt expuși riscului de foamete severă. Dar marea sarcină cu care se confruntă este să preia controlul asupra unei mari părți a Somaliei de la al-Shabab. Gruparea militantă islamistă legată de Al-Qaida continuă să domine mari părți ale țării și desfășoară atacuri frecvente în Mogadiscio și în alte părți.

Țara este, de asemenea, afectată de inflația alimentară și a combustibilului declanșat de războiul din Ucraina.

Hassan Sheikh Mohamud, ales presedinte in Somalia
Hassan Sheikh Mohamud

Guvernul este susținut în lupta sa împotriva al-Shabab de către Uniunea Africană, sub forma a aproximativ 18.000 de soldați și Națiunile Unite. Instabilitatea este unul dintre motivele pentru care Somalia nu a putut organiza alegeri directe. Somalia nu a avut alegeri democratice pentru o persoană, un vot din 1969. Acest vot a fost urmat de o lovitură de stat, dictatură și conflict care au implicat miliții de clan și extremiști islamiști.

Este doar a treia oară când alegerile indirecte pentru președinte au putut avea loc chiar în Somalia. Cele precedente au fost ținute în Kenya și Djibouti. La alegerile anterioare, al-Shabab i-a amenințat și chiar i-a răpit pe bătrâni de clan, după ce i-a condamnat pentru participarea la ceea ce a considerat un sondaj ne-islam.

De data aceasta, răspunsul său la alegeri a fost mai mut, cu temeri că membrii sau simpatizanții săi ar fi căutat în secret locuri parlamentare în încercarea de a submina sistemul din interior.

Teama a fost exprimată public de președintele vecinului Djibouti, Omar Guelleh, în 2020, când acesta a fost citat că a spus: „Mă tem că vom ajunge cu un parlament controlat indirect de al-Shabab, deoarece vor fi cumpărat sprijinul unora dintre parlamentari”.

Unii analiști au considerat că Guelleh exagerează posibilitatea ca al-Shabab să câștige un loc în parlament, dar nu există nicio îndoială că este o forță politică majoră în Somalia.

Ionuț Dolănescu, dezvăluiri cutremurătoare despre ultimele clipe ale tatălui său
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...